dinsdag 15 december 2015

kleurrijke wintersalade

Het is kolenseizoen is volop aan de gang en dan rees de vraag hoe we die dingen konden eten. Kolen worden door de band natuurlijk gekookt, gebakken, gestoofd... Dus ons aandeel in rauwe voeding zou dan wat dalen... Maar kolen, en zeker boerenkool kan je toch gemakkelijk rauw eten. Op een manier dat het toch gemakkelijk verteert.
Deze salade is overwegend rauw, zit vol smaken en de zoete aardappel is gekookt. 


De onderste laag is rode boerenkool. Ze is heel fijn gesneden, dan is er in een kom wat fleur de sel en citroen over gedaan. Dan de boerenkool goed inmasseren en even laten staan...Daarna heb ik er vijgenazijn over gedaan.
Verder zitten er witte fijne reepjes van rammenas in, gemberstukjes, geraspte rode biet, blokjes appelsien, walnoten, pompoenzaden. Er zijn verse blaadjes citroenmelisse over gedaan, iets wat hier altijd goed in de smaak valt! en het geheel is afgewerkt met zeekraal.

Dit zijn salades die me heerlijk smaken, en ons bezoek toen, een raw veganiste ook, vond het ook heerlijk ;-)
Ondertussen was het alweer een tijdje geleden dat ik een salade had gepost.Waarschijnlijk omdat we het wat druk hebben met ons huis af te werken. Maar wat me wel opvalt, is dat deze salades me meer en meer beginnen te smaken zonder dat er vis of kaas bij 'moet'... en dat vind ik ook weer een overwinning! Een jaar geleden was dat nog lichtjes anders ;-) Toen hunkerde ik nog meer naar pasta bijvoorbeeld, vond ik het moeilijk om een dag zonder kaas, zoete aardappel en vis te zijn. Langzaam aan bouw je dat verder af en wordt je lijf strakker, terwijl ik de zoetigheden zeker niet links laat liggen. Onze gezonde en eigengemaakte zoetigheden natuurlijk ;-)


woensdag 11 november 2015

mijn moestuin en ik zijn ook 'winterklaar'

Bijna dagelijks zie ik bv op facebook mensen schrijven dat hun moestuin winterklaar is. En wat zie je dan op de foto? Een leeg veld... vreemd vind ik dat. Ik ben ook winterklaar met een volle tuin! In de winter moet je toch ook zoveel mogelijk kunnen eten van je moestuin, toch?
Sommige groenten beschouw ik als vaste planten, zolang er aan een plant groenten blijven groeien, laat ik het staan. Ik trek niet zomaar iets met wortel en al uit de grond. En ik merk dat ik daar al veel voordeel bij heb gedaan, nl minder werk en meer eten met dezelfde plant! Ook staan vele groenten kriskras door elkaar en merk dat ze amper ziekten en beestjes hebben.

Ik neem je graag mee naar m'n winterklare moestuin :-)


Selder en rode bieten staan her en der verspreid door de tuin.

 De venkel van vorig jaar was na oogst terug opgeschoten, en kan gebruikt worden voor de anijssmaak van het loof. Ook deze staat verspreid over de tuin en naar mijn mening kan de anijsgeur ook bevorderend zijn voor de algemene gezondheid van alle groenten in de buurt.
Enkele bloemkolen heb ik geplant op de plek waar de buitenkomkommer op z'n einde aan het geraken was. Nu is de komkommerplant afgestorven en worden de bloemkolen groter. Waarschijnlijk dek ik ze in de winter ook weer af met folie en heb ik in het voorjaar weer mooie dikke bloemkolen.

zondag 8 november 2015

krans met dennenappels en eikelhoedjes

De bladeren vallen weer van de bomen, het wordt stilaan wat kouder ook al krijgen we nog een mooie warme herfst cadeau... toch gaan we het stilaan wat gezelliger maken binnen.
De winkels liggen weer vol met versieringen, en hoe verleidelijk is het niet om toch weer iets te kopen... maar het kan natuurlijk ook anders!

Wij zijn creatief geweest en dit is het resultaat!


Hoe zijn we te werk gegaan?

Ga bv met je kinderen op stap en zoek dennenappels die liefst nog gesloten zijn, eikelhoedjes en takken die niet snel breken, de dennentakken zijn wat buigzaam en dus goed om een krans te maken. Andere fijne takjes kan je er nadien ook tussen steken om het geheel wat verfijnder te maken.


Eens thuis, moet je ofwel direct beginnen te schilderen, of je laat de dennenappels nog in de kilte buiten liggen zodat ze gesloten blijven.
Waarschijnlijk heb je hier en daar nog wel wat resten verf, bij ons was dat vooral muurverf in verschillende kleurtjes.


Dan schilder je alle dennenappels in vrolijke kleurtjes of in de stijl dat jij mooi en gepast vindt. Dat kan enkel in zilver zijn bv... Ook de eikelhoedjes schilder je, enkel de holle binnenkant. Deze zijn in het rood gedaan om het effect van rode bessen te creëren.


Laat ze drogen op een warme plek zodat ze allemaal open komen. Eens geopend, kan je ze gebruiken om op een krans te lijmen. De krans heb ik zelf nog gemaakt van dennentakken en een stevige draad om de takken bij elkaar te houden en ze te omwikkelen. Er mogen gerust wat takken uitsteken, want die kan je nadien ook versieren met de "rode besjes" bijvoorbeeld. Op zich zal het verlijmen misschien in verschillende fasen moeten gebeuren, om steeds een stuk te laten drogen en dan verder te werken aan een volgend stuk... hangt van je lijm af...


En dan kan je er op het einde nog een mooie lint om doen en de krans ergens ophangen, of je legt hem neer op een tafel met een kaarsenhouder en kaars er in. En zo heb je een prachtig resultaat voor geen geld ;-)
Veel plezier ermee!








dinsdag 29 september 2015

ananas rode bieten salade

Het was zo'n dag dat ik niet echt inspiratie had en ook geen zin in een salade had. Maar na de vakantie moeten we onze draad zo goed mogelijk weer opnemen en weer wat afkicken van suiker, kaas, brood en warm eten. En ik merk dat de aanpassing toch weer wat moeilijker is dan verwacht. Die 'goestingeskes' zijn er sneller dan gedacht. Niet dat we ons helemaal hebben laten gaan in de vakantie, maar toch, die enkele dingen waar je weer aan toegeeft... ze doen je de das om. Maar van pasta terug afblijven lukt gelukkig heel goed (trots op mezelf :-) ) , want dat was vroeger wel een echte verslaving.

Dus, zonder veel inspiratie heb ik deze salade uit m'n mouw getoverd, en m'n vriend vond het heel lekker. Hij zegt dat op die inspiratieloze momenten, m'n beste salades geboren worden.
Dus dan deel ik hem maar ;-)


Het is een salade met redelijk weinig verschillende groenten,

De broccoli wordt licht gestoofd in pan met deksel, met ruime hoeveelheid olijfolie en kokosolie. Daarbij zijn nog kerrie kruiden aan toegevoegd, ook verse salie en pompoenpitten.
De salade bestaat uit verse spinazie bladeren, rucola.
De rode bietjes worden geraspt en de ananas in blokjes gesneden.
Alles mooi schikken, rondom wat vijgenazijn toevoegen, en wat schilfers parmesan en fleur de sel als finishing touch.

Zoals gezegd, niet echt moeilijk, maar wel heel lekker!

Eet smakelijk!


vrijdag 11 september 2015

ansjovis postelein salade

Dit was een salade met wat lievelingsingrediënten van ons allemaal... en heel veel groenten uit de tuin! Dat vind ik altijd erg leuk, verser kan niet :-) En op die manier kan je groenten eten die in de winkel niet echt courant te vinden zijn.


De salade bestaat uit rode bieten blaadjes (die kan je gemakkelijk rauw eten en de bietjes zelf blijven rustig groeien) Je geniet dus meerdere malen van eenzelfde groente ;-)
Verder is er nog venkel loof toegevoegd voor de anijssmaak.
De boontjes werden gestoofd in een pan met deksel, ook werden walnoten toegevoegd in de pan.
Veel postelein en wat appel stukjes (dat geeft je salade dikwijls die extra dimensie)
Deze keer zijn er ansjovisjes op oosterse wijze toegevoegd (die olie is wat pikanter)
Het geheel wordt afgewerkt met wat chia zaadjes, een beetje parmesan, fleur de sel en eventueel nog frambozen azijn (maar met die pikante olie leek het me eerder overbodig om nog toe te voegen achteraf gezien)

Laat het smaken!

dinsdag 1 september 2015

ik wil ook een gojibessen struikje...

Al een tijdje staat een gojibessen struikje op m'n verlanglijstje. En deze zomer is het er eindelijk van gekomen, de gestekte gojibessen staan nu op m'n terras te blinken!

Je kan natuurlijk gewoon naar een tuincenter gaan en een struikje kopen, maar een echte tuinder gaat voor het echte werk ;-) zaaien en stekken!

Zaaien lukt ook met de gedroogde gojibessen heb ik al van enkele mensen vernomen. Neem natuurlijk wel een goede kwaliteit, niet zomaar het eerste beste en goedkoopste dat je kan vinden. Het kan lukken, maar hoe beter de kwaliteit, hoe meer kans op slagen.

Ikzelf wist iemand die een bessenstruik in hun tuin heeft staan, dus deze zomer heb ik er enkele stukjes afgehaald en thuis in een emmer met water gezet. Ik weet dat sommige mensen dat rechtstreeks in de grond steken, en er tegen zijn om dat in water te laten wortelen (want dan krijg je waterwortels en zijn zogezegd minder stevig) Maar mijn ervaring is dat ik veel meer kans op slagen heb als ik de takken eerst in water laat wortelen en dan in vochtige grond zet! Zo ook was dat de conclusie bij m'n rozemarijnstekken! Dus voor mij eerst in water :-)

Het lukte zelfs zo goed dat ze in het water al nieuwe uitschieters en bloemetjes begonnen te vormen!
Er was enige bezorgdheid om dit in putje zomer te doen, maar ook dat was geen probleem. Met alle stekjes is het goed gekomen.
De jongste takken staan nu allemaal in de grond, de meest houterige tak wortelt nog even verder, want op houterige takken duurt het langer... maar ook daar komt het goed.


Dus met wat geluk heb ik er volgend jaar enkele mooie struikjes bij, met lekkere besjes!

Hm, nu nog een plekje vinden ;-) Het begint hier wat vol te staan...


zondag 30 augustus 2015

je lokale imker, je gezonde schat...

De laatste jaren valt het me op hoeveel mensen zich omscholen tot imker. Dat zijn de mensen die vol passie met hun bijen omgaan (meestal toch, degenen die ik al heb gezien toch ;-) ), en voor hen is het eerder een passie dan een hobby vind ik. Elke dag bekommeren ze zich om die levende wezentjes die ongelooflijk belangrijk zijn voor ons en die het de laatste jaren ook zo moeilijk hebben om te overleven (ook vooral door onze schuld, nl pesticides)
Gisteren kwam ik nog een imker tegen, en ook al heeft hij zelf nog wat schrik van bijen (voor het geval ze steken blijkbaar), hij had 'glinsteringetjes' in z'n ogen als hij over die beestjes sprak. Het was grappig om te zien eigenlijk...

Ik raad iedereen echt aan om je honing eens te gaan halen bij de imker die in je buurt woont, het is een goddelijke lekkernij die ook nog eens zo gezond is voor jouw goddelijk lijf :-)

enkele potten lokale honing (de rotselaarse honing is alweer op :-) )


Wij zijn ook overgeschakeld naar rauwe honing, dat is dus de manier waarop de lokale imker meestal zijn honing verwerkt. Het is dat type honing dat zoveel gezondheidsvoordelen met zich meedraagt!
Wij gebruiken het ongeveer dagelijks, om onze gerechtjes te zoeten ipv suiker. En we verwerken het dan ook rauw, zo blijven alle positieve eigenschappen bewaard.

Wat kan honing voor jou betekenen?

Lokale honing bevat stoffen die goed werken tegen allergieën. En vooral de lokale,  want als je bv een allergie op een lokale plant hebt, kunnen het juist die stoffen zijn die in die honing zitten, die je daarbij kunnen helpen en verder je immuniteit weer verhogen.

Je diabetes ondervindt geen probleem bij het gebruik van rauwe honing. Honing is heel zoet, maar het is absoluut geen suiker!

Het werkt anti bacterieel, goed tegen schimmels, maagzweren, darminfecties, verkoudheden, infecties en geeft ook bescherming tegen verschillende kankers. Bv rauwe honing met kaneel samen nuttigen, zou zeer goed zijn tegen maag- en botkanker. Neem het gewoon puur samen in met een lepeltje, elke dag.

De rauwe honing is ook goed voor je spieren, hun uithoudingsvermogen en hun herstel, het reguliert je bloedsuikerspiegel, is goed voor je huid (wondjes, infecties, zwellingen) enz...

Kortom, er zijn nog zoveel dingen te vertellen over het belang van rauwe honing en de positieve werkingen op ons lichaam... het is een lekkernij die een weldadig effect op ons heeft en niet te vergeten... ook de bijtjes zelf zijn onmisbaar voor onze natuur en de groei van onze voeding!

Maak daarom je tuintjes, balkon en gevel zo bij-vriendelijk mogelijk en geniet van de honing uit je buurt!




woensdag 19 augustus 2015

ik vang fruitvliegjes

Ik vang fruitvliegjes ja, ik heb ze in het verleden ook gefotografeerd en vind het eigenlijk grappig uitziende vliegjes... maar daar hebben we natuurlijk niet veel aan wanneer die rond en op je eten vliegen...

M'n vriend kwam met een tip!
Doe in een glas een beetje appelazijn EN een druppeltje afwasmiddel. Door dat druppeltje kunnen de vliegjes niet meer op het oppervlak van het azijn blijven, maar zakken ze er in.
En het heeft succes! Binnen 2 minuten zaten er al 8 op de rand en kropen ze naar beneden...

Hier het resultaat na ongeveer een uur...


Proberen maar!

En als surprise toch nog m'n foto van de fruitvlieg? Wel een beetje morbide dat ik nu iets post dat m'n fotomodellen vermoordt...


Ach ja, er zijn er genoeg :-)
#fruitvlieg


vrijdag 7 augustus 2015

salade met makreel en kiemgroenseltjes

Dit is een combinatie van rauwe salade met wat gestoofde groenten erbij en gerookte makreel...
Aangezien we veel broccoli oogsten van de 7 planten die in de moestuin staan, komt die regelmatig voorbij en die stomen we dan wel. Dat eten we niet rauw.


Het is een salade met laagjes en verrassingen... een redelijk zoete salade ook.

Onderin liggen verse blaadjes spinazie en rode biet blaadjes.
Daarbij is een hoop groen van de venkel bijgevoegd, alsook verse salie blaadjes in stukjes. Ook wat gehakte walnoten en vijgenazijn zijn toegevoegd.
In het midden ligt de broccoli, gestoofd in olijfolie en paprika kruiden.
De makreel hebben we in een driehoekje geplaatst.
Daar rond hebben we prei kiempjes gelegd en bovenop ligt een toefje rode bieten kiempjes.
En op het einde nog wat fleur de sel en gemalen pepertjes die het geheel afmaken!

Als je alles mengt, ziet het er zo uit ;-) Een kleurenpallet!


Eet smakelijk!


woensdag 29 juli 2015

rucola met postelein salade

Als je veel rauw eet, en veel salades, is het belangrijk om je bladgroenten ook zo gevarieerd mogelijk te houden. Zelf ben ik niet echt fan van een krop sla, het gaat me snel vervelen en telen we veel andere bladgroenten om van te eten. Als bv onze spinazie op is, kunnen we in de natuur nog de wilde variant vinden, nl melganzevoet. Die is ook spontaan in de moestuin komen groeien :-)

In deze salade zit heel veel rucola en postelein in, recht uit de tuin, verser kon niet EN de favoriet (na spinazie) van m'n vriend.


Dus als basis is er rucola en postelein gebruikt. Ook wat groen van de venkel heb ik toegevoegd als kruiden.
Verder is er nog gele puntpaprika, verse goji bessen en kaki bij.
In het midden is een mengeling van broccoli en oesterzwammetjes, rustig gaar laten stomen in kokosolie, met wat basilicum en paprika kruiden.

Daarbij werd nog een gerookte forel geserveerd en versierd met bloemetjes van komkommerkruid.
Sprenkel er nog wat granaatappelazijn over en wat fleur de sel en je hebt weer een eerlijke maaltijd.

Smakelijk!


maandag 13 juli 2015

gevulde portobello salade

Af en toe kan je in de winkel grote paddenstoelen vinden. Persoonlijk vind ik het een erg lekker en decoratief iets om te gebruiken in je maaltijd.

Deze salade is overwegend rauw, enkel de portobello heb ik wat gestoomd (vind ik lekkerder dan rauw)


De portobello werd gestoomd in olijfolie. Eerst op z'n kop en nadien omdraaien en nog een beetje olijfolie (en himalayan zout) over doen.

De vulling bestaat uit granaatappel, avocado, gele puntpaprika en pijnboompitten... een mooi kleurenpallet is voor ons ook belangrijk :-) . Mengen met wat olijfolie, walnotenazijn en himalayan zout. Wat verse tijm erbij maakt het geheel verder af. Vul de portobello als je hem van het vuur af hebt gehaald.

In de salade onderaan zit wat rauwe spinazie, bladpeterselie, vers gehakte salie, komkommer, gehakte walnoten, gele kerstomaatjes en ook wat rauwe erwten.
Sommige peulvruchten bevatten lectine, maar bij erwten ligt die concentratie heel erg laag en kan het dus prima rauw gegeten worden.

Een beetje granaatappelazijn en eventueel wat parmesan schilfers erover en je salade is klaar.

Een salade die een streling is voor het oog en voor je gezondheid!


vrijdag 10 juli 2015

salade met watermeloen en aardbeien

Een frisse salade voor het warmere weer... groenten en fruit kan je zeker lekker combineren, dus dat doen wij dan ook ;-)


De ingrediënten voor dit gerecht:

spinazie blaadjes
andere soort sla, hier rode en groene melde, rucola
komkommer
watermeloen
aardbeien
walnoten
cirtoenmelisse
feta kaas
beetje citroensap
frambozenazijn
fleur de sel

Eet smakelijk!


donderdag 9 juli 2015

rode vruchten ontbijt of lunch

Wat wij regelmatig maken is heerlijk fruitige lunch of ontbijt, een idee dat we uit Florida meebrachten en ons niet meer loslaat omdat het zooooo lekker is!
In het begin waren de porties wel iets kleiner, nu krijgen we al een serieuze dosis fruit binnen ;-)

Onderin zit een 'ijsje' gemaakt van bevroren fruit, meestal banaan als basis met daarbij ander fruit toegevoegd die dan de smaak geeft. In dit geval was het rode bessen met framboos. Dit is de simpele versie om ijs te maken. Alles in een stevige blender en klaar. Ondertussen maken we versies waar meer ingrediënten inzitten en het net dat tikkeltje lekkerder en gesofisticeerder maakt ;-) Een beetje honing erbij maakt het al iets zoeter, een beetje amandelmelk wat lopender enz...
Een restje van dat desbetreffende ijsje laten we in de blender zitten om dan nog amandelmelk toe te voegen en verder te blenden tot je een bessen milkshake hebt. Ook erg lekker!


Na het ijsje in een kom te hebben gedaan, kan je er bv nog wat havervlokken en zaden toevoegen... wat granen enz naar keuze dus.
Daarboven wordt nog een mix van fruit toegevoegd.
In Florida deden ze er nog honing bovenop, maar zo zoet hoeft het voor ons al niet meer, het fruit is voor ons al zoet genoeg.

Hier kan je oneindig veel variaties op maken en zeker op warmere dagen is dit een heeeeerlijke maaltijd :-)


donderdag 2 juli 2015

salade met scampi en bosaarbeitjes

Op zich lijkt het een beetje vreemd om bv boerenkool in 1 gerecht te hebben met bosaarbeitjes... Maar mijn boerenkool blijft eten produceren, dus blijf ik er van eten! Blijkbaar is het ook een meerjarige groente (hoorde ik van iemand). Je kan natuurlijk ook andere bladgroenten gebruiken voor deze salade! 

Hoe groener, hoe gezonder zeggen ze ;-)

Ook de broccoli die ik heb laten overwinteren en dit vroege voorjaar reeds een mooi exemplaar produceerde, blijft langs de zijkanten kleine uitlopers broccoli produceren... dus ook hier, ik ben die planten zeer dankbaar en ik blijf er dus van eten! Free healthy food! Daar zeg ik geen nee tegen! Het voordeel van die zijscheuten is dat ze kleiner en malser zijn.

Een beetje geitenkaas moet er soms ook nog eens bij kunnen en deze keer nog eens een scampi, we eten het al veel minder nu, maar helemaal zonder vis zetten we ons nu ook nog niet. Idem voor die geitenkaas... een mens mag wel eens een zonde hebben ;-)


Wat zit er nu verder in die toch behoorlijk gezonde maaltijd? Het meeste is alvast niet dood gekookt en de geitenkaas is in mijn ogen een beter alternatief dan koemelk kaas.
Maar in deze wereld is niets meer zeker en merken we ook dat we nog elke dag bijleren, en vooral openstaan voor gezonder door het leven te gaan... en er ook van genieten! Elke stap vooruit is ene in de goede richting hè.

Ingrediënten:
witlof in stukjes (liggen onderin)
De scampi samen met de roosjes broccoli zachtjes in pan stomen (onder deksel) met olijfolie en wat paprika kruiden er over.
Wanneer de broccoli klaar is, vuur uit doen en de stukken boerenkool erbij voegen zodat die even kunnen mals worden en beter verteren. Maar niet laten heet worden, want dan zijn we de broodnodige enzymen kwijt voor onze vertering!!
Veel verse peterselie er over.
Wat sesam zaadjes en sesam olie toevoegen
fleur de sel
bosaarbeitjes (of gewone aardbeien in kleine stukjes kan ook)
beetje zachte geitenkaas

... en klaar!
Deze heeft me echt goed gesmaakt! EN het voedt je en geeft energie!



woensdag 24 juni 2015

gemengde tuin, gezonde tuin...

Ik ben iemand die natuurlijk wel veel leest over tuinieren en groenten kweken enz, maar ik gebruik vooral m'n gevoel en experimenteer al eens graag.

Nu merk ik dat er wel veel mensen klagen van veel last van slakken, bladluizen en ga zo maar door... veel last heb ik daar eigenlijk niet van, allee, m'n planten en meer bepaald die in de moestuin.

'Waar komt dat door?', vroeg me dikwijls af.
Ik ben geen expert op dat vlak, maar een gevoelsmens dus. En mijn gevoel zegt dat we alles wat door elkaar gaan planten.

Ik heb geen serre, maar probeer toch het ganse jaar door groenten te kweken. In het najaar en vooral dan de winter, krijgen de groenten die er staan een plastic folie om hen tegen ergste vorst te beschermen... Die groenten oogst ik dat heel vroeg in het jaar, en sommigen laat ik ook in bloei komen, goed voor het hele ecosysteem en ziet er mooi uit. Op die manier hadden m'n kolen ook niet veel last van rupsen, want tegen dat m'n bloemkool bv geoogst was, heb ik de rupsen nog even de tijd gegeven om zich dik te eten en vlinder te worden. Ik probeer iedereen z'n ding te laten doen in mijn tuin, en heb de indruk dat daar ook wel een geheim kan schuilen dat ik weinig last heb van ongewenste beestjes en ziekten. Bloemen, kruiden en groenten staan kris kras door elkaar, sommigen wel wat meer in groepjes, maar geen grote alleszins. 

Ik probeer echt zoveel mogelijk te mengen. 
Als er op een plek een klaproos of wilde melde wil groeien, en ik kan die plaats "missen", dan zijn die welkom, want die zullen hun nut ook wel hebben denk ik dan ;-)


radijs peultjes, lekker in salade, of gewoon verzamelen om volgend jaar weer te zaaien!

rode biet, spinazie, radijs, komkommerkruid, ui en peterselie, iedereen groeit en bloeit vredig naast elkaar!

Langs de ganse moestuin is er lavendel geplant, geuren houden sommige diertjes weg en trekken andere, meestal meer gewenste diertjes weer aan.

De broccoli blijft gewoon staan, hij geeft nieuwe uitschieters die zo lekker zijn! Sommige scheuten staan in bloei voor de bijen.

De klaproos mag naast de venkel en mosterdblad ook gerust staan, ik hou wel de zaaddozen in de gaten en vang ze goed als mogelijk op om bv in een bloemenveld te kunnen zaaien.

De bloemkool mag even als voedsel dienen voor rupsen, zo blijven ze van m'n boerenkool weg.

En af en toe ontdek je parels van bloemen! Deze is van andijvie, neemt niet veel plaats in en mag de tuin versieren.

 Ik weet niet wat jullie ervaring is met gemengde moestuinen, en of jullie verschil merken met een moestuin waar elke soort bij elkaar staat in rijen bv... meer of minder ziekten te merken?

Laat het me gerust even weten en reageer hieronder ;-)



maandag 22 juni 2015

citrus carpaccio

Op de warme zomerdagen is een carpaccio wel erg lekker en verfrissend. M'n vriend maakte er zijn eigen versie van, nl de citrus carpaccio! Héérlijk was die!

Vol kleuren en vitaminen, sappig en knapperig tegelijk. Een lekker tussendoortje... vol van smaak!


Neem verschillende citrusvruchten, zoals limoen, appelsien en pompelmoes, die hebben een kleurenpallet van wit tot geel en roze.
Snij de schil er af en maak er dan dunne schijfjes van.
Schik ze op een groot bord en besprenkel er nog rozemarijn, peper, fleur de sel, pompoenpitten, sesam- en chia zaadjes over.

Eet smakelijk!


woensdag 17 juni 2015

wat als de vogels je rode bessen opeten?

Vol trots zag ik m'n geadopteerde struiken rode besjes krijgen! Maar op een gegeven moment merk je dat er toch duiven zijn die er mee aan de haal gaan, en dat willen we natuurlijk niet...

Dus vond ik een trucje dat voor andere groenten/fruit ook kan gebruikt worden bij een vogelplaag... cd's!

Ik had nog wel wat oude cd rommetjes liggen die niet meer gebruikt worden, de reclame aan de andere kant moeten we er nu maar even bijnemen (hier is dat vooral belgacom haha ;-) )

Hang de cd-tjes aan een koordje en in de struik in dit geval. De blinkende kant reflecteert de zon en het beweegt zodat het de vogels weghoudt van de struiken en de bessen. En met succes!


De ideale vogelverschrikker zou ik zeggen ;-) Dus zet wat stokken met cd's op je veld, in je moestuin en de vogels eten je voedsel niet meer op. Rood-wit gestreept lint helpt blijkbaar ook, dat testen we in de samentuin.


dinsdag 16 juni 2015

bosaardbeitjes salade

We hebben weer een lekkere combinatie gevonden... bosaardbeitjes in je salades mengen :-)

Aangezien ze hier talrijk groeien, kunnen we ze echt ten volle laten uitkomen in de gerechten.
De broccoli roosjes komen nog steeds van mijn planten die ik vorige zomer heb geplant, ik blijf er van oogsten!
En verder komen de bladgroenten van de samentuin. Op deze manier ontdek je ook andere soorten dan de gewone sla...


Ingrediënten:

melde (rode en/of groene, kan zelfs de melganzevoet, wilde melde, fluo melde zijn... zoveel soorten!)
spinazieblaadjes
verse kervel
verse peterselie, niet zuinig zijn
daarboven licht gestoofde broccoli, met provencaalse kruiden en voldoende olijfolie
feta kaas
veel bosaardbeitjes
gerookte forel
wat komkommerkruid bloempjes voor versiering (eetbaar) en radijsbloemetjes
voor azijnsoort, eventueel granaatappelazijn
en wat fleur de sel of himalayansalt...

En zo krijg je weer een heel ander smaken pallet dan wat je gewoon bent ;-)

Smakelijk!


maandag 8 juni 2015

vlierbloesemthee

Momenteel zijn er volop vlierbloesems, en iedereen maakt er siroop van enz (hopelijk zonder geraffineerde suiker ;-) )... Maar je kan er ook iets gemakkelijk mee doen, thee maken. Je kan ze nu natuurlijk vers gebruiken, maar droog ook een deel voor de rest van het jaar!
Drogen kan gewoon op een droge plek in het zonnetje bijvoorbeeld, waar genoeg verluchting is zodat ze goed drogen. 
En anders kan je ze in de oven op 50 graden even laten drogen. Zo heb ik dat de eerste keer gedaan, maar nu ga ik ze ook gewoon laten drogen... Moet je natuurlijk wel een plekje kunnen vrijmaken voor een tijdje.


dinsdag 26 mei 2015

bloemetjes uit de tuin op je bord

Bloemen maken je gerecht zo kleurrijk, en het is zo eens iets 'anders'...
Dus we hadden bezoek, en dan deden we het eens wat anders ;-)


De boerenkool blijft ook maar groeien, dus hebben we die nog eens gebruikt.
Zie hier het resultaat! De gast was aangenaam verrast :-)


Wat heb ik bij elkaar gevoegd?

Onderaan zit witlof en spinazie blaadjes
Ik heb zoete aardappel gekookt (in blokjes gesneden) en op het einde, wanneer het water afgegoten is, voeg ik de boerenkool (grof gehakt) er even bij om te laten mals worden... niet verder koken!
Dus zoete aardappel en boerenkool erbij
ansjovisjes
pompoenpitten
feta
koolbloemetjes en viooltje
frambozenazijn en olijfolie
fleur de sel
klein beetje cayennepeper erover

en klaar!

maandag 25 mei 2015

where the magic begins...

Onze voortuin / moestuin heeft onlangs een grote metamorfose ondergaan met een nieuw pad dat we aangelegd hebben. Daar kon natuurlijk een mooie poort niet aan ontbreken!

We hadden bij m'n vriend z'n ouders grote takken van een gigantische blauwe regen verzameld en meegenomen. Ze hadden hem wat gekortwiekt en dit was eigenlijk afval... zo creatief als we zijn, zagen we daar direct wel onze poort in die naar de magische tuin moest leiden :-)


Daarbij hadden we nog een koppel mooi uitgewerkte zuiltjes te koop staan, ook uit een lot dat we gekocht hadden. Vermits er nog niemand genoeg voor wou betalen, heeft m'n vriend ze maar aangeslagen en aan de ingang gezet om daar de takken verder op te bouwen.
En het resultaat mag er zeker zijn! Zo genieten we zelf van al dat moois :-) Het is vlak naast de voordeur dus komen er dagelijks voorbij.
Op zich was het weer een budgetvriendelijke manier om iets unieks te maken! Je moet moet er gewoon eens "op vallen" en je creativiteit z'n werk laten doen. Dan maak je de mooiste en persoonlijkste dingen.

De wijnbes die we hadden gekregen, laten we daar aan leiden (zo'n beetje doornroosje idee, want tjonge dat heeft venijnige stekeltjes)
Ook nog een vroeg bloeiende clematis en later bloeiende kamperfoelie moeten het idyllische zicht vervolledigen :-)

Dat heeft m'n schatje weer goed gemaakt ;-) !
xxx


zondag 24 mei 2015

salade met aubergine en scampi

We eten zoals de meesten onder jullie al wel weten zoveel mogelijk rauwe groenten, om optimaal gebruik te kunnen maken van de voedingsstoffen en enzymen die er dan nog inzitten. Op die manier geeft je voeding je energie en niet dat dipje na de maaltijd. Want de enzymen in je voeding zorgen voor je spijsvertering... als je je voeding kookt, dan doodt je ook de enzymen er in en moet je lichaam zelf zorgen voor die enzymen... en dat geeft dat dipje na de maaltijd. Extra energie is dan nodig om die enzymen aan te maken.

Het is dan ook niet altijd evident om je salades bv interessant en lekker te houden... maar deze was toch weer een toppertje van smaken ;-) Als ik nog maar terug naar de foto kijk, krijg ik weer water in m'n mond...

De aubergines en scampi zijn wel warm, maar er is nog een overvloed aan rauwe voeding aanwezig!


De scampi in de pan gebakken met olijfolie en paprika kruiden, zorg er ook voor dat je wat jus hebt voor over de salade te doen.
De aubergines in dunne plakken snijden en ook in een pan bakken met olijfolie en fleur de sel.
Verder bevat de salade veel verse koriander, nog wat melde en mosterdsla... groen dat dus wat smaak heeft ;-)
Dan zijn er nog was sluimererwten in stukjes gehakt en rauw toegevoegd.
Nog wat tomaatje in stukjes
walnoten
feta kaas
en klaar is kees!.......En heerlijk!!!!!


dinsdag 19 mei 2015

...en toen was er ineens een tuinpad!

Ja, 'ineens' is nogal overdreven... was het maar waar, dan was het gemakkelijker geweest... maar laat ons zeggen, we waren het niet echt van plan en een week later lag er wel 'ineens' één :-)

M'n tuinpad in de moestuin lag er nogal verwilderd bij... de moestuin zelf ook omdat er gewoon teveel onkruid rondom aanwezig was en moeilijk bij te houden...

Het begon zo... op een mooie zondag zei m'n vriend dat hij dat gras en onkruid wel even weg ging scheppen voor mij... Mijn eerste reactie was... "even??" Dat was toch wat zwaarder dan verwacht ;-)
Toen zijn we maar ineens begonnen met een 5 cm weg te scheppen om dan toch een tuinpad te kunnen aanleggen. Stenen hadden we op zich wel genoeg liggen (ik had al een terras afgebroken enkele meters verderop), nu enkel nog bedenken hoe het pad er uit moet zien... want het oog wil ook wat. Het ligt nl naast de voordeur, dus je kijkt er elke dag op.
En het moet natuurlijk ook wel goed gedaan worden, maar liefst wel op een budgetvriendelijke manier.



Alles werd glad en egaal geharkt, antiworteldoek erover (was een 20€ voor 13 meter op 2meter), draden opspannen om het pad aan te duiden (in hoogte en breedte + waterpas leggen)
Dan kon er zavelgrond op gelegd worden om de stenen in vast te leggen. Die grond vonden we een gemeente verderop via een 2e hands zoekertje, gratis! We zijn daar 2 remorken vol gaan halen.

En dan kunnen de eerste rij kasseitjes er in gelegd worden! Die zijn gerecupereerd van het vorige terras. Ze worden gebruikt als rand van het pad en in het midden van ons 'kruispunt'.


De stenen die in het midden gelegd worden, zijn eigenlijk de volledige breedte van het pad, 95cm breed. Dus die gaan er nu in, en daarna de andere rand afwerken met kasseien...


Het zijn loodzware, mooie oude stenen van een kasteelvloer of zoiets, ze zaten in een lot bij een faillissement bouwmaterialen... Net genoeg om de ganse moestuin mee aan te leggen. Met de verschillende maten moesten we een beetje creatief uit de hoek komen om er een mooi geheel van te maken.

Natuurlijk moet het wat waterpas liggen, ook al is onze tuin redelijk schuin en leg je beter eerst je pad aan en dan de rest... hier hebben we dat achterstevoren en omgekeerd gedaan ;-) maar het is ook gelukt hihi...
Maar ik heb wel afgezien, het waren zware klusdagen, sleuren met zand en stenen... als laatste moesten we nog een opvulling hebben rondom de witte grote stenen... dolomiet was de keuze. En waar vind je dat zo goedkoop mogelijk? Tja, op 2e hands was er wel iets te vinden, maar dat was niet bij de deur... Toen vonden we wat verderop een zandgroeve waar je dat voor een zeer democratische prijs kon gaan halen (of zelfs laten leveren).
Dus wij daar naartoe met m'n bescheiden karretje... en voor 30€ had ik een dikke 800kg dolomiet... genoeg voor m'n paden en de eerste hulp bij de oprit (die kon ook wat opvulling gebruiken ;-) )
Het was wel een grappig zicht dat zo'n groot gevaarte die dolomiet ging opscheppen en dat dan in mijn karretje ging overkappen... De banden waren zo groot als m'n auto en die zijn schepper was ongeveer zo breed als mijn kar incl auto! Maar hij heeft dat netjes op een helft kunnen laden en gemikt in mijn kar... ik was er even niet gerust in ;-) Het was nogal een surrealistisch beeld en ik had zo'ne stress dat ik er niet aan dacht om er nog een foto van te maken... ik dacht enkel dat mijn auto het moest 'overleven'.


Terug thuis werden alle plekken vol gelegd met dolomiet, en aangeklopt met een klinker... in het begin gaat dat prima, maar eens over de helft, was ik stikkapot geklopt... oef...


Maar na een kleine week was het einde eindelijk in zicht en waren we een mooi pad rijker! Nog even wat verder afwerken en we kunnen er weer tegen ;-) Het harde werk werd beloond!



Dus voor een 50€ (plus de grote stenen die in een lot zaten, niet duur alleszins) en wat gratis recuperatiemateriaal hebben we een breed pad kunnen aanleggen van bijna 20 meter lang! Niet slecht lijkt me om toch iets aan te leggen dat mooi bij de stijl van het huis past en er wel sjiek uitziet!

Hm, en trouwens... nog stenen genoeg... de vroegere eigenaar hield nogal van kasseien en klinkers in alle kleuren en maten ;-) We zullen nog niet snel zonder zitten.