vrijdag 27 februari 2015

geslaagde overwintering groenten in de moestuin!

Vorige late zomer, tegen augustus, was ik nog in allerijl gestart met m'n moestuin. Ik heb toen nog gekeken wat er nog zou geplant kunnen worden, maar voor sommige groenten werd het te koud en kwamen we nog niet tot een oogst... Dan maar afdekken met dikke noppenfolie dacht ik!

Zo gezegd, zo gedaan en verschillende groenten, waaronder raapstelen, venkel, bloemkool, spruiten en broccoli verdwenen onder de plastiek voor de winter... We hebben toch enkele keren sneeuw en serieuze vries temperaturen gekend, (op die moment heb ik de venkel toch maar verder opgegeten, want die was bevroren geraakt maar al wel volgroeid).

En vandaag heb ik folie er weer afgehaald om te kijken hoe het gesteld is met de groenten.... en ze doen het GEWELDIG!! Had dit resultaat echt nog niet verwacht! Die folie heeft hen genoeg warmte gegeven om zelfs in de warmere winterdagen te laten groeien :-)

Raapstelen beginnen aan dikte te winnen, of gewoon de bladeren eten.


broccoli is al serieus in omvang toegenomen!

Er zijn al knoppen van de spruiten waar te nemen!

bloemkool heeft een dikke kern, hopelijk snel met een bloemkool, want die geeft nog niet veel prijs momenteel...

En de peterselie stond gewoon in de sneeuw, die is 2 jarig en zelfs onder een pak sneeuw bleef ie gewoon verder groeien :-)

Dus dat weten we dan ook weer... je kan bv nog laat zaaien op het jaar, zolang je planten maar sterk genoeg zijn, kan je ze onder een dikke noppenfolie laten overwinteren, en zo heb ik nu al zo vroeg op het jaar groenten die bijna geoogst kunnen worden. En dan kan het nieuwe zaaigoed weer de grond in!
Zo tuinier je helemaal het jaar rond :-)



salade met brocoli en oesterzwam

Zelf ben ik gek op brocoli en oesterzwammetjes, en om de gezonde eigenschappen van rauwe groenten ook nog te volgen, hebben we warm en koud samengevoegd :-)


Wat is de lekkere combinatie geworden?

beetje witlof onderin
rucola
tomaten
rammenas in dunne plakjes
verse ananas
in de pan brocoli en oesterzwam gestoofd in olijfolie of kokosolie, kruiden met eventueel beetje cayennepeper of provencaalse kruiden
alfalfa
beetje harde geitenkaas er over
himalaya zout

Smakelijk!

vrijdag 20 februari 2015

chocolade ijs op z'n gezondst!

Tjonge, wat was dat lekker!!! Ik kan zeggen dat ik een kleine verslaving aan chocolade ijs heb (en andere smaken ook wel), zeker nu er in onze gemeente een ijssalon is die zulke lekkere ijscrèmes maakt :-)
Maar nadat onze 6 jarige hier lactose intolerant werd verklaard, zijn we veel minder ijs gaan eten...
En nu zijn we nog meer op onze voeding aan het letten, ook zo goed als suikervrij en wat nog allemaal... denk dat er veel mensen zoiets hebben van 'wat eet gij nu nog wel?' Ja, die reactie had ik ook eerst, en oké, momenteel 'zondigen' we nog wel eens, maar toch merken we dat we daar steeds minder behoefte aan hebben. Het is een weg dat je aflegt en je lichaam vraagt er ook niet meer naar...

Maar back to the point, dat o zo gezonde overheerlijke chocolade ijs. We zaten hier in de zetel met z'n drietjes en hadden een geweldig gevoel! We zijn hier zo aan het smullen van chocolade ijs en eigenlijk is die zooooo gezond :-) Heerlijk toch!


hoe hebben we die nu gemaakt?

Eerst en vooral, gewoon in een stevige blender.
Ingrediënten waren een beetje water, bananen uit de vriezer (wij vriezen gewoon enkele bananen in voor als we zin in een ijsje hebben) en wat carob- en cacaopoeder, echt pure gezonde cacao!
Alles blenden tot alles goed is gemengd en direct opeten!
Deze soort ijsjes kunnen niet goed ingevroren worden, want dan wordt dat een harde blok en is het niet meer te scheppen...

Dat snoepen zo gezond kon zijn :-) jammie!


dinsdag 17 februari 2015

koude bak maken

We hebben dan toch de knoop doorgehakt om een koude bak te maken voor in de moestuin. Het moest er wel eentje zijn die verplaatsbaar is... en niet duur...

Vermits we onlangs sterk glas zijn gaan halen bij iemand die er vanaf wou en er in Hubo (ja reclame) deze week een actie loopt dat betonplex in promotie staat, zijn we er voor gegaan... want er is veel te zaaien en dan is het al eens fijn  om dat ineens ter plekke te kunnen doen.

Neem bij het maken van zo'n bak die weer en wind moet trotseren, zeker hout dat tegen veel vocht kan, vandaar onze keuze voor betonplex. Je hebt dan ook nog wat balkjes nodig, neem dan zeker de groene, omdat die ook beter tegen vocht kunnen.

En dit is ons resultaat... na een beetje puzzelen kregen we 2 koude bakken uit 1 plaat, dus extra voordelig (zeker omdat we ook 2 stukken glas hadden!)



Met behulp van de koorden halen we het glas er af, wegens een gebrek aan een houten frame, moeten we wel een beetje voorzichtig zijn... En als we ze niet nodig hebben, kunnen we alles ook weer opbergen of gebruiken voor iets anders... flexibele bakken :-)


maandag 16 februari 2015

rauw met winterse kost

We zijn nog eens volledig rauw gegaan met wat winterse kost... een stevige dosis vitaminen om de wintermaanden tot een goed einde te brengen :-)


Wat zijn de ingrediënten?

Zoals we vaak gebruiken, witlof op de bodem
geraspte rode biet, niet gekookt!
paarse en gele wortel in kleine stukjes, zorgt voor mooi kleurenpalet
mango in stukken
rucola
walnoten in stukjes
feta kaas bovenop
beetje citroen uitgeperst en olijfolie er over

Een "eerlijke" maaltijd vol smaken!

woensdag 11 februari 2015

natuurlijk! gezond : lange dennennaalden tegen griep en verkoudheid

Achter de schermen zijn we - en vooral m'n vriend dan - op zoek naar natuurlijke dingen die ons lichaam gezonder maken. Gewoon simpel, no nonsens... en vooral dingen waar we meestal aan vervreemd zijn geraakt. Het wordt eigenlijk ook eens tijd dat we daar stilaan over beginnen te schrijven, want ik geef wel recepten mee, maar waarom we sommige dingen doen en eten, dat staat er niet uitgebreid bij... dat kan bv ook zijn omdat we het zelf nog uittesten.

Vandaag gaat het over dennennaalden.
Deze bomen zijn op vele plekken in ons land te vinden. Bij ons staat heel de buurt er mee vol, ook in onze tuin hebben we een grote boom staan.

Den kennen we wel van etherische olie enz, en dat het goed is als we ziek zijn, voor onze spieren, om te inhaleren... maar we kunnen ook thee maken.
Den bevat enorm veel vitamine C, veel meer dan we in appelsienen en wat dan ook kunnen vinden... en toch gebruikt niemand het. Dus voor de wintermaanden wanneer iedereen met griep en verkoudheden kampt, is dit uw boom bij uitstek :-)

Pluk dus een bos naalden, steek ze een half uurtje in de vriezer (dat breekt de celwand en bevordert de opname van de voedingsstoffen) en maak er een thee van.
Hieronder zie je ons recept om griep enz stevig te lijf te gaan! Liefst preventief, en anders om er zo snel mogelijk vanaf te geraken. In mijn geval 1 dag snipverkouden en ik ben er vanaf :-) door véél thee te drinken.
Dus we gebruiken dennennaalden, verse kurkuma en gember... en niet te vergeten verse citroen, al is het om de smaak van de dennennaalden thee te verbeteren, want zonder citroen is het echt niet lekker.
Maak er een grote thermos van en drink het de ganse dag door.

Een opkikker van jewelste! En dat puur uit de natuur!

Gezondheid :-)

donderdag 5 februari 2015

pollak filet met rode biet en zoete aardappel

Deze keer is er nog eens een maaltijd bij met warme ingrediënten... Te drastisch wil ik ook niet overschakelen naar rauwe maaltijden. Maar gezond moet het wel zijn :-)
De combinatie van rauwe rode bietjes met feta en pijnboompitten smaakt heel goed af!


Wat hebben we vandaag gemaakt?
zoete aardappel in schil gekookt en daarna neem je de schil er af.
pollak filet gebakken in kokosolie
op de filet leg je algen (in supermarkt gevonden)
platte peterselie
rauwe rode biet geraspt
feta kaas
pijnboompitten

Niet zoveel ingrediënten, maar de smaken zijn uitgesproken en vullen elkaar mooi aan!

Smakelijk!