dinsdag 4 november 2014

samen werken aan "gezond" eten... de kloostertuin

Samen werken aan gezond en bewust eten, dat was een volgend item waar ik nog iets aan moest doen.
Aangezien we groenten sappen maken en dus redelijk veel groenten en fruit consumeren, was ik nog op zoek naar een biologisch aanbod. Mijn eigen gestarte groentetuin kan niet aan de vraag van z'n bewoners voldoen, dus een extra tuin of bewerkt stuk grond was welkom...

Zo zijn er wel alternatieven, bv volkstuinen, die zijn populair met als gevolg een redelijk lange wachttijd om er eentje te kunnen bemachtigen.
Een CSA boerderij biedt bv bio pakketten aan, maar meestal zijn ze ook volzet... eentje in onze provincie had nog wel plek, maar dan ben je niet zo "biologisch" een heel eind aan het rijden om daar biologisch eten te kunnen gaan halen.
Een ander plan was nodig... zelf een 'samentuin' opzetten zag ik om verschillende (persoonlijke) redenen niet zitten. Maar toen kwam ik iets anders op mijn pad tegen :-)Een vriendin werkte sinds een tijd mee in een kloostertuin een beetje verderop. Een kleine groep mensen kon vorig jaar de totaal verwilderde, maar o zo grote en mooie tuin weer nieuw leven inblazen. Naarmate er mensen bijkomen, kan er een groter deel bewerkt worden... ondertussen hebben ze al bergen verzet. Er staan oude rassen appelbomen met heeeeel veel appels waar volop appelsap van gemaakt wordt. En er is een prachtige serre die ook nog de nodige restauratie nodig heeft. We zijn dan eens een kijkje gaan nemen tijdens een opentuin dag en ik was direct verkocht! Nu de rest van het gezin nog :-)

De anderen overtuigen viel nog best mee... m'n vriend zag het ook wel zitten maar vreesde dat hij er geen tijd voor zou hebben (daar kon ik hem wel in volgen, maar ik had argumenten :-) ) De dochter vroeg ook al om terug te gaan, dat vond ik al een serieus goed teken :-) In plaats van naar de scouts te gaan, heb ik liever dat ze in de kloostertuin komt spelen met andere kinderen die ook al eens meekomen met hun ouders. Op deze manier leert ze ook meer over gezonde voeding, ik vind deze bewustwording van cruciaal belang! En op de weekends dat de dochter bij ons is, werkt m'n vriend toch niet echt, dus kunnen we dat beter ineens samen doen vond ik... een namiddag samen in de gezonde buitenlucht, tussen de groenten en de kippen :-) en de oogst wordt gedeeld!

Dat noem ik quality time :-) Samen werken aan een gezonde toekomst op een leerrijke en budgetvriendelijke manier.

Dus vorig weekend stonden we daar dan met z'n drietjes.
We mochten direct tussen de kiekes gaan werken, hun kot appelvrij maken :-) We hebben ons er wel in geamuseerd en dochterlief heeft er al kippenvriendjes bij!


Dan hebben we ook nog wat samengezeten en iets gegeten... het moest nu juist lukken dat er iemand ernstig in haar vinger had gesneden en wij van die levensechte enge "vinger"koekjes bij hadden, de overschot van ons halloweenfeest... tja, de grappen daarover waren natuurlijk niet ver te zoeken h├Ę :-) Ik vond het een leuke eerste ontmoeting en samenwerking...met mensen waar een hoekske af is, of was het "speciaal"? (inside joke)


De kloostertuin heeft er alleszins weer 3 nieuwe gasten bij!

2 opmerkingen:

  1. Heel fijn dat jullie mee doen! Voor de geïnteresseerden: www.nieuweklosstertuintildonk.org,. Wees welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. graag gedaan :-) even correctie van typfoutje in webadres... www.nieuwekloostertuintildonk.org

      Verwijderen