woensdag 6 mei 2015

kokosolie anders bekeken...

Dat we met kokosolie kunnen bakken, dat weten we nu ondertussen allemaal wel. Maar er zijn nog zoveel goede eigenschappen aan kokosolie te linken, en daar zijn we dikwijls niet van op de hoogte, of geloven we er niet veel van. Wij zijn nu bijna een jaar geleden gestart met de verschillende toepassingen van kokosolie, en ik wil ze graag even op een rijtje zetten. Als je ongeraffineerde olie vindt, graag, die is nog beter... maar niet altijd gemakkelijk en overal te vinden.

Gewicht: Het zijn verzadigde vetten, maar wel van middellange keten en die stimuleren op hun beurt ook het metabolisme om zo beter gewicht te kunnen verliezen. Ook zou het je dan meer energie geven en goed zijn voor de spieropbouw, maar dat gaat hier in 1 moeite gewoon door... laat ons zeggen dat je algemene welzijn weer op pijl komt.

Culinair: gewoon ter vervanging van bv boter in de pan, maar ook om bv eigen gemaakte chocolade mee te maken (lactose vrij en liefst ook suikervrij) is het een goede olie om te gebruiken.


Cosmetica: ik heb echt al m'n (speciale) crèmes voor m'n oneffenheden op m'n gezicht weg te krijgen buiten gesmeten en smeer enkel nog kokosolie. Na enkele maanden had ik al een veel beter resultaat dan die dure gezichtcrèmes die me geen verschil lieten zien. En als je er dan over nadenkt wat er allemaal voor giftige dingen in die crèmes zit, dan was de keuze snel gemaakt! Je huid is je grootste orgaan dat daadwerkelijk al die stoffen die je er opsmeert, ook opneemt...
Verder kan je het ook als ontschminker gebruiken, zowel voor kindergrime als je eigen make up. Werkt prima! Daarna gebruik je het als nachtcrème.

Huid: het is een soort eerste hulp middel... zonnebrand, insectebeten, huiduitslag en wondjes allerlei, vergeet je baby en kind niet... noem maar op, smeer er kokosolie op! Het is anti bacterieel, dus goed voor je lichaam. Maak bv een scrub met ruw zout, zeer goed en zuiverend voor je huid. Of gewoon met kokos je huid wassen zoals je met zeep zou doen.
M'n vriend gebruikt het ook als after shave.
Ook kan je het als deodorant gebruiken, onder de oksels smeren dus :-) en als verzorgingscrème op je ganse huid is ook een aanrader.

Tanden: ja, de dochter heeft een tandarts gevonden die het ook gebruikt omdat het goed is voor je tanden ;-) Je tanden kan je poetsen met kokosolie (of het kan als basis dienen om zelf tandpasta te maken!). Verder is het ook erg ontgiftend om bv "oil pulling" te doen en zou het de tanden ook witter maken (redelijk intensief gebruiken dan)

Haar: de conditioner is ook het huis uit gezet... nu gebruik ik een superklein beetje kokosolie om m'n haar te ontwarren... je kan er ook een maskertje van opleggen en weer uitspoelen, want het wordt anders wel een vettige boel. Ook voor kinderen is het een heel natuurlijk middel om te behandelen tegen luizen!

Dit zijn de manieren waarop wij kokosolie zoal gebruiken, puur natuur en met over het algemeen betere en gezondere werking dan al die chemische dingen die je anders gebruikt. Oké, je kan natuurlijke/bio produkten gebruiken, maar kijk toch ook nog maar eens op het etiket wat er nog allemaal inzit... soms zijn dat enkele dingen teveel :-)

Ik geef je nog een lijstje wat er nog met kokosolie gedaan en verkregen kan worden, maar zelf nog niet uitgetest:
massage olie
littekens vervagen, ook striemen
helende werking bij Parkinson
houten snijplanken behandelen
tegen hoge bloeddruk
zwellingen rond ogen reduceren
als wasmiddel en zeep
haargel
hoestsiroop en zere keel
haar zou er terug van gaan groeien
neusbloedingen stelpen en voorkomen
goed tegen insuline pieken
schildklier stimuleren
kauwgom uit haar krijgen
leder reinigen en verbeteren
en je zou er zelfs een gezonde mayonaise van kunnen maken, maar dat hebben we ook nog niet uitgetest :-)

Kortom, geef kokos een kans, het is zo veelzijdig en zo goed voor je!! Een pot in de keuken en nog eentje in de badkamer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten