maandag 29 september 2014

witlof met zalm in kaassaus en zoete aardappel

In mijn familie was witlof in de oven de favoriete maaltijd, ik denk dat we dat soms zelfs op verjaardagsfeesten bij den bompa aten :-)

En dit is nu mijn alternatief op die ouwe getrouwe witlof met hesp en kaassaus in de oven... ten eerste bak ik dat gewoon in de pan en de saus is in een wip en een gauw gemaakt! Ik ga voor gemakkelijk koken, maar wel gezond, dat weten jullie ondertussen al wel :-)

Daarbij komt ook nog dat ik de hesp vervang door gerookte zalm, aangezien ik liever geen vlees eet.

Ik weet nog dat ik deze variant bij een vriendin thuis ging maken, om de beurt kookten we wekelijks bij haar thuis en keken toen samen wat tv en praatten wat bij... ze vond dit gerecht hemels :-)

Ondertussen is mijn vriend er ook fan van :-) , dochterlief kan niet anders dan het ook geweldig lekker te vinden (haar bijna lekkerste eten zoals ze zegt)
Maar vandaag maakte ik de kaassaus nog net een beetje anders dan anders en die viel blijkbaar heel erg in de smaak! Dus deze delen we dan met jullie...


Ik heb vandaag ook uitgebreid gebruik gemaakt van de kruiden uit de tuin!
Maar we beginnen bij het begin :-)

Zoete aardappel in schijven snijden en met schil aan gaar koken. Nadien kan de schil er gemakkelijk afgehaald worden
Olijfolie in de pan
Witlof: ofwel lekker dikke stronken die je doormidden snijdt en de harde kern er uithalen, want die smaakt net iets te bitter voor mij. Deze keer had ik kleine stronkjes, heb ze gewoon heel gelaten, maar wel de kern er zo goed als mogelijk uitgehaald
Witlof in de pan met gesloten deksel gaar stoven, daarna kan er op elk stukje een schel gerookte zalm gelegd worden.
Dan de verse kruiden er over strooien, mengeling van tijm, rozemarijn, dragon, salie en basilicum.
Een beetje sojaroom over de witlof met zalm gieten, maar nog niet alles!
Nu brokkel je een half pakje feta kaas over de room en giet nadien de rest van de room over de kaas.
Deksel weer dicht en enkele minuten laten pruttelen en klaar!

Vroeger maakte ik de saus van parmesan, maar deze met feta was lichter en toch romig...
ik heb zo ongeveer de pan uitgelikt vandaag :-) Absoluut mijn favoriete maaltijd!!

Jij moet het zeker ook eens uittesten! En vertel me dan hoe het was :-)


zaterdag 27 september 2014

super gezond ijsje

We hebben nog eens super gezonde ijsjes gemaakt, fruit ijsjes! En kinderen zijn er dol op! Ik ook trouwens :-)
Zo een geweldig alternatief op die ongezonde waterijsjes, we zouden dat meer moeten doen! In ons geval helpt de kinderhand ook graag om ze te maken, dus nog een goede bewustwording dat fruit echt lekker kan zijn (maar dat weten ze hier ondertussen al wel :-) )


We hebben eerst verse appels gejuiced met de sapcentrifuge... als je dat in huis hebt, is dat wel de gezondste fruitsap
Dan hebben we een banaan en enkele aardbeien toegevoegd en het geheel goed gemixed.
De vormpjes werden gevuld en op het laatste heb ik nog wat vers gehakte muntblaadjes in het ijsje gemengd. Steeltje er op en de vriezer in!

De muntblaadjes zijn misschien niet voor alle kinderen geschikt (die vieze groene stukjes), maar hier was dat geen probleem, want wij moeten soms al opletten of ze eet de ganse kruidentuin gewoon zo op, echt waar! We hebben een echte kruidenliefhebster in huis zo blijkt :-)
Ik alleszins vond de muntblaadjes een leuke verrassing in het ijsje!

Smakelijk! Zeker iets om eens met te experimenteren :-)

donderdag 25 september 2014

gerookte forel met oa walnoten en zeekraal

Het was het beste dat ik het laatste jaar al had gemaakt, zei hij :-) Dan is hij serieus veranderd in zijn eetgewoontes moet ik zeggen!

Het was idd wel erg lekker, had het ook niet verwacht... gewoon gekeken wat opgemaakt moest worden en wat erbij gedaan kon worden om een gezond slaatje te maken...
We zijn wel creatief aangelegd en visueel moet het voor mij ook kloppen, maar ik let er zeker ook op dat er een tegenstelling van smaken inzit, want dat geeft weer een balans. En als ik dat doe, dan geeft dat dikwijls een lekker resultaat!


Ingrediënten:
Alles is rauw en boven elkaar geschikt...

witlof in stukken
zeekraal
heel rijpe kaki vrucht
walnoten in grove stukken
granaatappel pitjes
verse rozemarijn
kleine tomaatje
boursin kaas met walnoten en vijgen
gerookte forel
citroen erover en beetje fleur de sel

Geeft een zeer interessante mix van smaken!
je kan altijd een alternatief ingrediënt gebruiken dat in dezelfde smaak categorie zit...

Smakelijk!

woensdag 24 september 2014

taart met brocoli en walnoten

Naar aanleiding van de vele noten die ik was gaan rapen, kwam er iemand anders met een receptje af die ze zelf ook nog ging maken deze week... Ik heb het dadelijk uitgetest op mijn manier natuurlijk :-)

Het is dus geworden; taart met brocoli en walnoten. Ik heb er trouwens haar verse rozemarijn bijgevoegd :-) heerlijk!
Op de foto zie je dat de taart al bijna op is... was al te laat voor de foto :-)


Er werd aangeraden om pizzadeeg te gebruiken aangezien dat minder vet zou zijn dan bladerdeeg. Dus dat hebben we dan ook gekocht. De rol even laten rusten alvorens open te rollen!

De brocoli eventjes gestoomd (maar vroeger deed ik die er rauw in)
Dan heb ik redelijk veel verse walnoten toegevoegd, ruw gehakt
Ik heb als kaas feta gebruikt deze keer, die smaakt lekker af.
Dan verse rozemarijn toegevoegd
Het geheel overgoten met 4 eieren. Heb er deze keer geen melk of room bijgedaan, maar als ik iets zou toevoegen, is het sojaroom.
Het geheel 25 minuten in voorverwarmde oven van 180 graden.

Meer moest dat niet zijn! Geen bouillonblokjes etc... gewoon de pure smaak!
Daar hou ik het meeste van :-) En de pizzadeeg viel ook goed mee.

dinsdag 23 september 2014

vegetarisch gerechtje met zoete aardappel

We hadden nood aan een lichte maaltijd, en vooral een gezonde :-)
Zoete aardappelen vind ik overheerlijk en besloot daar dan iets mee op ons bord te toveren...


We hebben weer een combinatie gedaan van rauwe en gestoofde groenten gemaakt, omdat ik graag wat warm eet en m'n vriend wel eens graag rauwe groenten eet...

Zoete aardappelen met schil in grote stukken koken, daarna kan de schil er gemakkelijk afgepeld worden.
Witlof en kleine tomaatjes
Gestoofde courgette en wortelen, in kokosolie (dient ook als extra olie voor over het gerecht), de groenten nog wat knapperig gehouden.
Voeg daar ook verse basilicum, salie en pijnboompitten toe (of andere nootjes)
De kaas (Lathuy in dit geval, maar een soort brie kan bv ook) even warm maken in pan en op de aardappel schikken...

Smakelijk!


zaterdag 20 september 2014

onze boeddha in de bloemetjes gezet

Ik heb onze boeddha in de bloemetjes gezet :-) Achter het huis is een border gecreëerd op klinkers en ben dat beetje bij beetje aan het aanplanten. In het begin waren we nog enkele planten bij een tuincenter gaan halen, maar ja, die dingen kosten wel geld... en dan zijn de slakken er riebedebie mee :-( Zoals het mijn margrieten en hosta's zijn vergaan...

Dus overgeschakeld naar plan B: zoeken naar mensen die planten teveel hebben...
Zo her en der kwam ik al eens met extra dingen thuis, dus dat zag er positief uit! En dan komen er stilaan ook vrienden en kennissen af met dingen die ze wel over hebben en dan wordt het leuk :-)

Ineens leer je elkaar ook op een andere manier kennen, heb je weer een nieuw onderwerp waar je uren over kan ratelen en ondertussen ziet uwen tuin er weer stukken beter uit!

Zo ook deze week... ze had een wagen volgeladen met campanula en nog enkele dingen. Net wat ik nog zocht! Toppunt van al is dat ze volgende week ook nog een lading van mooie planten en bloemen gaat meebrengen :-) maar dat wordt dan wel weer in beeld gebracht.

En ook onze boeddha gaat er volgend voorjaar heel fleurig bijstaan!
De slakken die in de buurt durven komen, worden getrakteerd op een pintje bier :-) en dan zijn we daar ook ineens van verlost :-)



vrijdag 19 september 2014

heerlijke rabarber crumble

Mijne schattie kwam met een lekkere verrassing, hij had zich uitgesloofd in de keuken, iets wat hij gelukkig voor mij wel regelmatig eens doet :-)

Het is dus een rabarber crumble taart geworden


We gebruiken een kruimeldeeg en maken rabarber, appeltjes en enkele frambozen warm in een pannetje tot het wat zacht geworden is.
Voeg dat over de kruimeldeeg en maak een crumble.
Crumble maak je met bloem en boter, mengen tot het kleine brokjes worden. Voeg die dan over de rabarber mengeling.
De oven in (ongeveer een half uur op 180graden) en klaar!