donderdag 9 juli 2015

rode vruchten ontbijt of lunch

Wat wij regelmatig maken is heerlijk fruitige lunch of ontbijt, een idee dat we uit Florida meebrachten en ons niet meer loslaat omdat het zooooo lekker is!
In het begin waren de porties wel iets kleiner, nu krijgen we al een serieuze dosis fruit binnen ;-)

Onderin zit een 'ijsje' gemaakt van bevroren fruit, meestal banaan als basis met daarbij ander fruit toegevoegd die dan de smaak geeft. In dit geval was het rode bessen met framboos. Dit is de simpele versie om ijs te maken. Alles in een stevige blender en klaar. Ondertussen maken we versies waar meer ingrediënten inzitten en het net dat tikkeltje lekkerder en gesofisticeerder maakt ;-) Een beetje honing erbij maakt het al iets zoeter, een beetje amandelmelk wat lopender enz...
Een restje van dat desbetreffende ijsje laten we in de blender zitten om dan nog amandelmelk toe te voegen en verder te blenden tot je een bessen milkshake hebt. Ook erg lekker!


Na het ijsje in een kom te hebben gedaan, kan je er bv nog wat havervlokken en zaden toevoegen... wat granen enz naar keuze dus.
Daarboven wordt nog een mix van fruit toegevoegd.
In Florida deden ze er nog honing bovenop, maar zo zoet hoeft het voor ons al niet meer, het fruit is voor ons al zoet genoeg.

Hier kan je oneindig veel variaties op maken en zeker op warmere dagen is dit een heeeeerlijke maaltijd :-)


donderdag 2 juli 2015

salade met scampi en bosaarbeitjes

Op zich lijkt het een beetje vreemd om bv boerenkool in 1 gerecht te hebben met bosaarbeitjes... Maar mijn boerenkool blijft eten produceren, dus blijf ik er van eten! Blijkbaar is het ook een meerjarige groente (hoorde ik van iemand). Je kan natuurlijk ook andere bladgroenten gebruiken voor deze salade! 

Hoe groener, hoe gezonder zeggen ze ;-)

Ook de broccoli die ik heb laten overwinteren en dit vroege voorjaar reeds een mooi exemplaar produceerde, blijft langs de zijkanten kleine uitlopers broccoli produceren... dus ook hier, ik ben die planten zeer dankbaar en ik blijf er dus van eten! Free healthy food! Daar zeg ik geen nee tegen! Het voordeel van die zijscheuten is dat ze kleiner en malser zijn.

Een beetje geitenkaas moet er soms ook nog eens bij kunnen en deze keer nog eens een scampi, we eten het al veel minder nu, maar helemaal zonder vis zetten we ons nu ook nog niet. Idem voor die geitenkaas... een mens mag wel eens een zonde hebben ;-)


Wat zit er nu verder in die toch behoorlijk gezonde maaltijd? Het meeste is alvast niet dood gekookt en de geitenkaas is in mijn ogen een beter alternatief dan koemelk kaas.
Maar in deze wereld is niets meer zeker en merken we ook dat we nog elke dag bijleren, en vooral openstaan voor gezonder door het leven te gaan... en er ook van genieten! Elke stap vooruit is ene in de goede richting hè.

Ingrediënten:
witlof in stukjes (liggen onderin)
De scampi samen met de roosjes broccoli zachtjes in pan stomen (onder deksel) met olijfolie en wat paprika kruiden er over.
Wanneer de broccoli klaar is, vuur uit doen en de stukken boerenkool erbij voegen zodat die even kunnen mals worden en beter verteren. Maar niet laten heet worden, want dan zijn we de broodnodige enzymen kwijt voor onze vertering!!
Veel verse peterselie er over.
Wat sesam zaadjes en sesam olie toevoegen
fleur de sel
bosaarbeitjes (of gewone aardbeien in kleine stukjes kan ook)
beetje zachte geitenkaas

... en klaar!
Deze heeft me echt goed gesmaakt! EN het voedt je en geeft energie!



woensdag 24 juni 2015

gemengde tuin, gezonde tuin...

Ik ben iemand die natuurlijk wel veel leest over tuinieren en groenten kweken enz, maar ik gebruik vooral m'n gevoel en experimenteer al eens graag.

Nu merk ik dat er wel veel mensen klagen van veel last van slakken, bladluizen en ga zo maar door... veel last heb ik daar eigenlijk niet van, allee, m'n planten en meer bepaald die in de moestuin.

'Waar komt dat door?', vroeg me dikwijls af.
Ik ben geen expert op dat vlak, maar een gevoelsmens dus. En mijn gevoel zegt dat we alles wat door elkaar gaan planten.

Ik heb geen serre, maar probeer toch het ganse jaar door groenten te kweken. In het najaar en vooral dan de winter, krijgen de groenten die er staan een plastic folie om hen tegen ergste vorst te beschermen... Die groenten oogst ik dat heel vroeg in het jaar, en sommigen laat ik ook in bloei komen, goed voor het hele ecosysteem en ziet er mooi uit. Op die manier hadden m'n kolen ook niet veel last van rupsen, want tegen dat m'n bloemkool bv geoogst was, heb ik de rupsen nog even de tijd gegeven om zich dik te eten en vlinder te worden. Ik probeer iedereen z'n ding te laten doen in mijn tuin, en heb de indruk dat daar ook wel een geheim kan schuilen dat ik weinig last heb van ongewenste beestjes en ziekten. Bloemen, kruiden en groenten staan kris kras door elkaar, sommigen wel wat meer in groepjes, maar geen grote alleszins. 

Ik probeer echt zoveel mogelijk te mengen. 
Als er op een plek een klaproos of wilde melde wil groeien, en ik kan die plaats "missen", dan zijn die welkom, want die zullen hun nut ook wel hebben denk ik dan ;-)


radijs peultjes, lekker in salade, of gewoon verzamelen om volgend jaar weer te zaaien!

rode biet, spinazie, radijs, komkommerkruid, ui en peterselie, iedereen groeit en bloeit vredig naast elkaar!

Langs de ganse moestuin is er lavendel geplant, geuren houden sommige diertjes weg en trekken andere, meestal meer gewenste diertjes weer aan.

De broccoli blijft gewoon staan, hij geeft nieuwe uitschieters die zo lekker zijn! Sommige scheuten staan in bloei voor de bijen.

De klaproos mag naast de venkel en mosterdblad ook gerust staan, ik hou wel de zaaddozen in de gaten en vang ze goed als mogelijk op om bv in een bloemenveld te kunnen zaaien.

De bloemkool mag even als voedsel dienen voor rupsen, zo blijven ze van m'n boerenkool weg.

En af en toe ontdek je parels van bloemen! Deze is van andijvie, neemt niet veel plaats in en mag de tuin versieren.

 Ik weet niet wat jullie ervaring is met gemengde moestuinen, en of jullie verschil merken met een moestuin waar elke soort bij elkaar staat in rijen bv... meer of minder ziekten te merken?

Laat het me gerust even weten en reageer hieronder ;-)



maandag 22 juni 2015

citrus carpaccio

Op de warme zomerdagen is een carpaccio wel erg lekker en verfrissend. M'n vriend maakte er zijn eigen versie van, nl de citrus carpaccio! Héérlijk was die!

Vol kleuren en vitaminen, sappig en knapperig tegelijk. Een lekker tussendoortje... vol van smaak!


Neem verschillende citrusvruchten, zoals limoen, appelsien en pompelmoes, die hebben een kleurenpallet van wit tot geel en roze.
Snij de schil er af en maak er dan dunne schijfjes van.
Schik ze op een groot bord en besprenkel er nog rozemarijn, peper, fleur de sel, pompoenpitten, sesam- en chia zaadjes over.

Eet smakelijk!


woensdag 17 juni 2015

wat als de vogels je rode bessen opeten?

Vol trots zag ik m'n geadopteerde struiken rode besjes krijgen! Maar op een gegeven moment merk je dat er toch duiven zijn die er mee aan de haal gaan, en dat willen we natuurlijk niet...

Dus vond ik een trucje dat voor andere groenten/fruit ook kan gebruikt worden bij een vogelplaag... cd's!

Ik had nog wel wat oude cd rommetjes liggen die niet meer gebruikt worden, de reclame aan de andere kant moeten we er nu maar even bijnemen (hier is dat vooral belgacom haha ;-) )

Hang de cd-tjes aan een koordje en in de struik in dit geval. De blinkende kant reflecteert de zon en het beweegt zodat het de vogels weghoudt van de struiken en de bessen. En met succes!


De ideale vogelverschrikker zou ik zeggen ;-) Dus zet wat stokken met cd's op je veld, in je moestuin en de vogels eten je voedsel niet meer op. Rood-wit gestreept lint helpt blijkbaar ook, dat testen we in de samentuin.


dinsdag 16 juni 2015

bosaardbeitjes salade

We hebben weer een lekkere combinatie gevonden... bosaardbeitjes in je salades mengen :-)

Aangezien ze hier talrijk groeien, kunnen we ze echt ten volle laten uitkomen in de gerechten.
De broccoli roosjes komen nog steeds van mijn planten die ik vorige zomer heb geplant, ik blijf er van oogsten!
En verder komen de bladgroenten van de samentuin. Op deze manier ontdek je ook andere soorten dan de gewone sla...


Ingrediënten:

melde (rode en/of groene, kan zelfs de melganzevoet, wilde melde, fluo melde zijn... zoveel soorten!)
spinazieblaadjes
verse kervel
verse peterselie, niet zuinig zijn
daarboven licht gestoofde broccoli, met provencaalse kruiden en voldoende olijfolie
feta kaas
veel bosaardbeitjes
gerookte forel
wat komkommerkruid bloempjes voor versiering (eetbaar) en radijsbloemetjes
voor azijnsoort, eventueel granaatappelazijn
en wat fleur de sel of himalayansalt...

En zo krijg je weer een heel ander smaken pallet dan wat je gewoon bent ;-)

Smakelijk!


maandag 8 juni 2015

vlierbloesemthee

Momenteel zijn er volop vlierbloesems, en iedereen maakt er siroop van enz (hopelijk zonder geraffineerde suiker ;-) )... Maar je kan er ook iets gemakkelijk mee doen, thee maken. Je kan ze nu natuurlijk vers gebruiken, maar droog ook een deel voor de rest van het jaar!
Drogen kan gewoon op een droge plek in het zonnetje bijvoorbeeld, waar genoeg verluchting is zodat ze goed drogen. 
En anders kan je ze in de oven op 50 graden even laten drogen. Zo heb ik dat de eerste keer gedaan, maar nu ga ik ze ook gewoon laten drogen... Moet je natuurlijk wel een plekje kunnen vrijmaken voor een tijdje.