dinsdag 21 april 2015

koolbloemetjes salade met geitenkaas

We kwamen terug uit vakantie en de kolen (spruiten en boerenkool) en de raapstelen stonden in bloei! Ook waren er nog kleinere brocoli roosjes gegroeid opzij van de plant... Bij de meeste mensen liggen deze planten nu al lang op de composthoop, maar eigenlijk kan je er van blijven eten :-) En zolang blijven ze dan ook bij mij staan!


Dus vandaag stond op het menu salade met kool bloemetjes! Want als spruiten en boerenkool één van de meest gezonde groenten zijn, dan zit die voedingswaarde ongetwijfeld ook in de bloemen.


De brocoli is gestoofd met paprika kruiden.
Al de rest is koud toegevoegd...
Witlof, tomaatjes, fijne worteltjes, avocado, komkommer en dan bloemen van raapstelen, spruiten en boerenkool.
Het oogt heel leuk en de bloemen smaken ook gewoon naar brocoli-kolen...
Afwerken kan met fleur de sel, beetje balsamico of andere azijn en een zacht geitenkaasje (of andere) naar eigen smaak...

Smakelijk!

zondag 19 april 2015

paardenbloem is good for you, en Florida weet dat!

Vorige week waren we in Florida en dan zijn we als gezondheidsfreaks op zoek gegaan naar lekker gezonde alternatieven in het zogezegd ongezonde USA... We wilden onze eetgewoonten niet omzeep laten helpen doordat we geen alternatieven zouden vinden, want sommigen beweerden dat het er moeilijk zou zijn.

Maar wie zoekt die vindt! En wat wij allemaal gevonden hebben! Dan zeggen ze dat er in Europa veel meer dingen te vinden zijn op vlak van gezonde voeding, zelfs richting vegan food enz... maar ik heb daar mijn ogen uitgekeken :-)
In die ene stad (en eilandje vlakbij) hebben we zo'n lekkere dingen gevonden, zowel restaurantjes, juice bars als bio supermarkten.

Ter illustratie dat ze daar wel nog net iets verder staan dan wij is het feit dat er in die bio supermarkten weliswaar paardenbloem wordt verkocht! Ja, ze VERKOPEN dat daar!


Wij hebben in onze groentetuin een apart plekje voor paardenbloemen, omdat m'n vriend daar zo dol op is ;-) en ja, je wordt daardoor een beetje raar bekeken, maar het is héél gezond voor je!

Paardenbloem is zeer ontgiftend voor je lever. Bittere dingen zijn daar goed voor, en paardenbloem is op z'n minst bitter te noemen, vooral in het voorjaar! Bij mij is het wel erg wennen geweest, maar ik eet het nu ook wel :-) En het vermindert je trek naar zoetigheden, ook een pluspunt! Je gebruikt het mee in je salades of in een groen sapje. Denk eraan, in het begin smaakt het zeer sterk door.

Dus als je denkt dat wij een beetje gek zijn door paardenbloem te eten, denk dan aan die Amerikaanse supermarkt die dit zelfs verkoopt :-) Die zijn nog gekker!


woensdag 15 april 2015

kleurrijke mix met boerenkool

Een tijdje geleden hadden we een feestje met de kloostertuin moestuin werkers. Diezelfde dag nog gewerkt in de kloostertuin en hoe kan je dan anders dan eten te maken uit je gezamenlijke tuin!

Dus nog snel het creatieve brein z'n werk laten doen en een salade voor bij het buffet getoverd...


Wat zit er in ons kloostertuin gerechtje?

boerenkool, stoven in bodempje water, kort zodat het nog knapperig is
zoete aardappel in stukjes koken
rauwe rode bietjes in kleine stukjes
heerlijke appel in stukjes, eerder een zachtzoete
pompoenpitten
walnoten
fleur de sel en olijfolie

Weer niet teveel tralala, maar wel lekker!

zondag 5 april 2015

zoete aardappel met groenten en ansjovis

Dit heeft weer zo heerlijk gesmaakt! Het is wel een warme maaltijd geworden, maar af en toe mag dat wel eens, zeker in koude periodes :-) Maar het is zeker een maaltijd die arm aan vet enz is, dus geen dikmakers, dat post ik niet :-)

We hebben het verder gekruid met cayennepeper, dat staat toe om de voedingsstoffen beter op te nemen ;-)


Wat zijn de ingrediënten?

Zoete aardappel, geschild met dunschiller en in blokken koken
ajuin fruiten in pan,
brocoli erbij stoven
oesterzwam samen met de brocoli
(paarse) truffelaardappel, geschild met dunschiller, in fijne reepjes en ook mee laten stoven
ansjovis
harde geitenkaas in vlokjes
bieslook in stukjes
alfalfa erboven op
citroen erover en ook olijfolie
tot slot de cayennepeper, geeft ook een mooi kleurcontrast :-)

Eet smakelijk!

vrijdag 20 maart 2015

zaaien, zaaien en nog eens zaaien...

Ik merk het in de facebookgroepen dat men bij de eerste zonnestralen niet meer kan wachten om aan z'n moestuin te beginnen!
Nu weten we allemaal dat het nog steeds kan vriezen, en dat geduld een schone zaak is, of ge kunt weer opnieuw beginnen...

En ja, ook ik ben wel vroeger gestart met bv m'n tomaten enz dan vorig jaar... en het duurt langer voor de zaden uitkomen. Ik zet ze gewoon voor het raam, maar de temperatuur zou 20 graden moeten zijn, en dat was hier nog niet echt het geval. Dus kan je in mijn ogen beter een klein beetje later beginnen en heb je ook sneller resultaat. Als je ze boven verwarming zet, bestaat de kans dat het lange sprieten worden en ze doorgeschoten zijn (of fileren zoals ze zeggen) en dan ben je er soms ook aan voor de moeite... teveel ineens is ook niet goed.

Nu is zeker een goed moment om veel voor te zaaien!
Ook buiten kan je in koude kassen al iets zaaien... zoals spinazie en radijzen, wortelen, liefst gecombineerd met plantui want dat helpt tegen ziektes.

Op zich kan je veel zaaikalenders enz vinden op internet, dat is het gemak van deze tijd :-) Geduld daarentegen vind je enkel bij jezelf ;-) Dus loop niet te snel van stapel, maar hou echt rekening met wat er van zaai moment staat aangegeven voor de specifieke planten.

Dit jaar heb ik ook eens gebruik gemaakt van zaaibakken. Die vond ik voor 3€ bij m'n "down to earth""no nonsens" tuincenter. Ook plantgoed verkopen ze daar goedkoop.
Maar verder gebruik je elk plastic bakje enz dat je maar tegenkomt... tijdelijke recyclage!

Nog een tip: als je een serre gevoel wil geven aan je zaden, doe een plastic folie over je bakjes, dan warmen ze sneller op en droogt de aarde niet snel uit.



Ik maak ook gebruik van wc rolletjes, die composteren gewoon mee in de grond, wanneer je ze later buiten in potten of grond wil steken! En die rolletjes zet ik dan in een doorschijnende bak met deksel. Daar warmen ze ook sneller op...



En wanneer je een plantje al buiten kan zetten, hou ze dan nog warm genoeg! Een handig ding is een plastic fles doorknippen en de bovenkant (zonder dopje) over het plantje zetten... op deze manier zijn ze ook al beter beschermd tegen slakken enz...



En dan wens ik iedereen een smakelijke tuin, balkon of vensterbank dit jaar ;-)


dinsdag 17 maart 2015

butternut pompoen in een heerlijke salade!

Telkens als we aan het eten beginnen, gaat dat in mijn hoofd allemaal werken... die creativiteit... wat gaan we nu weer eens bij elkaar smijten :-)

Een butternut pompoen vind ik lekker zacht van smaak, en kan bv als vervanging van zoete aardappel gebruikt worden... dus deze salade kan je evengoed met die zoete aardappel maken buiten pompoen seizoen.

En ja, ik ben eens gek geweest om ook pompoenpitten te pellen (van een ronde oranje pompoen). Heb die pitten eerst een 20 tal minuten op 100 graden in de oven laten drogen, en dan met een mesjes moet je tussen de harde pel en de zachte pit geraken en die opensnijden... ge moet er alleszins uw eigen handigheid in vinden en geduld hebben... luister op die moment misschien naar wat interessante you tube filmpjes (interviews bv) om nog het gevoel te hebben dat die tijd niet helemaal verloren was :-)
MAAR ook al duurt het lang, ze zijn zooooo lekker! Veel lekkerder dan die van de winkel! Dus ik heb het er soms wel voor over...


Wat zit er in deze salade?

butternut gebakken in de pan in olijfolie, gekruid met beetje komijn en kurkuma bv
witlof gesneden
komkommer
walnoten in stukjes
vijgen
waterkers
feta kaas
pompoenpitten
eventueel kan je er muntblaadjes bij doen (ik had ze bij de pompoen in de pan gedaan, maar dan is de smaak verloren gegaan, dus beter daarna over het geheel doen)
en daar mag een beetje fleur de sel over en klaar!


dinsdag 10 maart 2015

salade met aubergines

Deze salade omvat een beetje warmte van de aubergines die gebakken zijn, maar verder gaan we verder op het pad om zoveel mogelijk rauwe groenten te eten.... en er vooral op toezien dat het lekker is!
De borden die we tegenwoordig gebruiken zijn eerder kommen, groot dus :-) maar met salades kan je dat wel gebruiken. Je eet meestal een grotere portie.


Deze salade kwam als volgt tot stand:

aubergines zijn een dag gemarineerd in olijfolie: aubergine in schijfjes met olijfolie en fleur de sel er over
spinazie blaadjes
witlof
tomaatjes
aubergines erbij
gerookte makreel
verse peterselie en dragon
parmesan kaas

en eet smakelijk :-)