vrijdag 20 maart 2015

zaaien, zaaien en nog eens zaaien...

Ik merk het in de facebookgroepen dat men bij de eerste zonnestralen niet meer kan wachten om aan z'n moestuin te beginnen!
Nu weten we allemaal dat het nog steeds kan vriezen, en dat geduld een schone zaak is, of ge kunt weer opnieuw beginnen...

En ja, ook ik ben wel vroeger gestart met bv m'n tomaten enz dan vorig jaar... en het duurt langer voor de zaden uitkomen. Ik zet ze gewoon voor het raam, maar de temperatuur zou 20 graden moeten zijn, en dat was hier nog niet echt het geval. Dus kan je in mijn ogen beter een klein beetje later beginnen en heb je ook sneller resultaat. Als je ze boven verwarming zet, bestaat de kans dat het lange sprieten worden en ze doorgeschoten zijn (of fileren zoals ze zeggen) en dan ben je er soms ook aan voor de moeite... teveel ineens is ook niet goed.

Nu is zeker een goed moment om veel voor te zaaien!
Ook buiten kan je in koude kassen al iets zaaien... zoals spinazie en radijzen, wortelen, liefst gecombineerd met plantui want dat helpt tegen ziektes.

Op zich kan je veel zaaikalenders enz vinden op internet, dat is het gemak van deze tijd :-) Geduld daarentegen vind je enkel bij jezelf ;-) Dus loop niet te snel van stapel, maar hou echt rekening met wat er van zaai moment staat aangegeven voor de specifieke planten.

Dit jaar heb ik ook eens gebruik gemaakt van zaaibakken. Die vond ik voor 3€ bij m'n "down to earth""no nonsens" tuincenter. Ook plantgoed verkopen ze daar goedkoop.
Maar verder gebruik je elk plastic bakje enz dat je maar tegenkomt... tijdelijke recyclage!

Nog een tip: als je een serre gevoel wil geven aan je zaden, doe een plastic folie over je bakjes, dan warmen ze sneller op en droogt de aarde niet snel uit.Ik maak ook gebruik van wc rolletjes, die composteren gewoon mee in de grond, wanneer je ze later buiten in potten of grond wil steken! En die rolletjes zet ik dan in een doorschijnende bak met deksel. Daar warmen ze ook sneller op...En wanneer je een plantje al buiten kan zetten, hou ze dan nog warm genoeg! Een handig ding is een plastic fles doorknippen en de bovenkant (zonder dopje) over het plantje zetten... op deze manier zijn ze ook al beter beschermd tegen slakken enz...En dan wens ik iedereen een smakelijke tuin, balkon of vensterbank dit jaar ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten