vrijdag 22 januari 2016

Lees jij het etiket? Frituurolie...

Ik wil toch even iets mededelen, want tegenwoordig heb ik veel te veel "oh-nee-meen-je-dat?" momenten...

Laatst las ik in een boek wat er allemaal in het frietvet gedaan wordt dat bij de frituur gebruikt wordt, zogenaamde verbeteraars, om het vet langer goed te houden. En dat wordt niet direct met de meest natuurlijke middeltjes gedaan... o.a. gallaat, tert-butylhydrochinon en butylhydroxyanisol... het voorlaatste zit in vernis en hars en het laatste zou kanker veroorzaken. Maar daar blijft het meestal niet bij. Voor elk probleempje of ongemakje bestaat er wel een chemische oplossing, bij alle voedingswaren wel te verstaan...

Nu eten we ook nog wel graag eens frietjes, maar ik vind ze lekkerder zelf gebakken... niet dat dat zoveel zal uitmaken van slechte stoffen die we zullen innemen. Die stoffen kunnen evengoed in het frietvet zitten dat we kopen, of het zit al in de voorverpakte en gebakken frieten. Maar elk vermeden product is er al eentje in de goede richting ;-) Je kan natuurlijk ovenfrieten maken, wat een goed alternatief lijkt, maar daar gaat het nu even niet over.

Ik neem nu een voorbeeld van frituurolie, omdat het enerzijds een verslavend product is, en anderzijds is het principe naar heel veel andere voedingswaren te veralgemenen.

Het probleem is ook dat niet alle middeltjes die ze gebruiken om bv het frietvet langer goed te houden, op het etiket moeten staan. Er bestaat een reglement dat 'hulpstoffen' niet genoteerd moeten worden op het etiket, enkel ingrediënten. Dat geldt voor alle duidelijkheid voor ALLE voorverpakte en verwerkte etenswaren! Je bent dus nooit helemaal zeker wat je exact eet.

Vermits men vertelt dat de kwaliteit slecht en zelfs kankerverwekkend wordt als je bv olijfolie te warm verhit in je frietketel, was ik ook weer op zoek naar een alternatief. Zonnebloemolie wilde ik niet gebruiken vanwege de negatieve 'meervoudige onverzadigde vetzuren' (hetgeen je voorverpakte frietjes ook al wel bevatten). Dus daar sta je dan weer...
Tegenwoordig met de opkomst van kokosolie zouden we een gezonder alternatief voorhanden hebben. Vroeger vond je dat nergens. We krijgen dus meer opties om onze 'gezondere' keuze te kunnen maken. Maar daar ga ik nu niet verder over uitweiden, want tegenwoordig merk je dat niets zomaar gezond is ;-) Er hangt altijd wel ergens een verhaal aan vast...

Maar wat me vooral schokte, en waar ik het nu over wil hebben, zijn de etiketten van frituuroliën.
Wie leest etiketten eigenlijk? Wij tegenwoordig behoorlijk veel, met als gevolg dat 90% van voorverpakte en verwerkte producten gewoon in de winkelrekken blijven staan. Er zit zoveel troep in, maar meestal ziet het er onschuldig uit, clean labeling is dat, en we kennen de achtergrond van een ingrediënt niet.
Maar in dit geval vond ik het toch niet zo onschuldig klinken. Ik las in datzelfde boek over anti schuimmiddelen en wilde dat toch eens bekijken... en ja! Het staat zwart op wit op het etiket van de meeste grote merken van frituurolie! Wie heeft dat al gezien en dacht, "goh, nee, liever niet..."? Waarschijnlijk niet veel mensen, want ze verkopen zeer vlotjes.


Zulke producten met dat anti schuimmiddel staan over het algemeen in het midden van het supermarkt rek, op ooghoogte of "snel-mee-te-nemen" hoogte noem ik dat.
Voor het bovenste rek, voor mij als kleintje, moet je al een inspanning leveren om dat te pakken. Maar daar staan wel de betere en meer 'propere' producten (en dat kom je regelmatig tegen, denk maar aan ontbijtgranen).
In de bovenste rij vind je frituuroliën terug die 100% dat betreffende olie bevatten, bv olijfolie of zonnebloemolie... Geen verdere toevoegingen (voor zover vereist is voor het etiket natuurlijk)!

Welke keuze je ook maakt, ook al is het product niet perfect gezond (zoals frietvet), probeer dan toch een zo schoon mogelijke keuze te maken. Dat is alvast net iets minder chemische troep dat je binnen krijgt en weer een stapje dichter bij een gezonder lichaam.


woensdag 6 januari 2016

zoete spruitjes salade

Onze buren lusten blijkbaar geen spruitjes en vroegen of wij de spruitjes die ze hadden liggen (via zo'n aangekochte groentenbox) wilden hebben. Hier geen probleem want we vinden dat lekker... we vertelde hen hoe we dat klaarmaakten en ja, er kwam een kleine aarzeling dat het wel eens zou kunnen lukken op die manier voor hen ;-) Maar nu nog niet zeiden ze.

Voor alle niet-spruitjes fans, probeer de spruitjes eens op deze wijze klaar te maken, je zou wel eens bekeerd kunnen geraken. Zo is het bij mij alleszins ook gebeurd!
Zoals gebruikelijk bij ons, wordt het dan gegeten met veel rauwe groentjes...


De spruitjes klaarmaken: In een pan fruit je de uitjes en dan doe je de spruitjes erbij. Kruiden met wat peper en wat roerbakken op een niet te hoog vuurtje (tegen aanbranden).
Voeg een beetje water toe en een grote lepel (of 2) lopende honing, liefst een lokale of bio honing. Zorg dat alles goed gemengd is en laat het een 10 minuten sudderen zonder deksel, wel regelmatig roeren. Op die manier dikt de honing weer wat in en verdampt het water.
Eventueel kan over de spruitjes nog natriumbicarbonaat gedaan worden om de groene kleur beter te bewaren, maar dat is up to you.

De salade bestaat uit rucola, linzenkiemen (eigen kweek), tomaat, witlof, puntpaprika en besprenkel met wat granaatappelazijn. De spruitjes met de honingsaus er over en afwerken met wat fleur de sel om een zoetzure smaak te vervolledigen in het recept.

En lekker smullen maar! Dat heb ik ook gedaan toen m'n schatje met dit receptje kwam gisterenavond.


dinsdag 15 december 2015

kleurrijke wintersalade

Het is kolenseizoen is volop aan de gang en dan rees de vraag hoe we die dingen konden eten. Kolen worden door de band natuurlijk gekookt, gebakken, gestoofd... Dus ons aandeel in rauwe voeding zou dan wat dalen... Maar kolen, en zeker boerenkool kan je toch gemakkelijk rauw eten. Op een manier dat het toch gemakkelijk verteert.
Deze salade is overwegend rauw, zit vol smaken en de zoete aardappel is gekookt. 


De onderste laag is rode boerenkool. Ze is heel fijn gesneden, dan is er in een kom wat fleur de sel en citroen over gedaan. Dan de boerenkool goed inmasseren en even laten staan...Daarna heb ik er vijgenazijn over gedaan.
Verder zitten er witte fijne reepjes van rammenas in, gemberstukjes, geraspte rode biet, blokjes appelsien, walnoten, pompoenzaden. Er zijn verse blaadjes citroenmelisse over gedaan, iets wat hier altijd goed in de smaak valt! en het geheel is afgewerkt met zeekraal.

Dit zijn salades die me heerlijk smaken, en ons bezoek toen, een raw veganiste ook, vond het ook heerlijk ;-)
Ondertussen was het alweer een tijdje geleden dat ik een salade had gepost.Waarschijnlijk omdat we het wat druk hebben met ons huis af te werken. Maar wat me wel opvalt, is dat deze salades me meer en meer beginnen te smaken zonder dat er vis of kaas bij 'moet'... en dat vind ik ook weer een overwinning! Een jaar geleden was dat nog lichtjes anders ;-) Toen hunkerde ik nog meer naar pasta bijvoorbeeld, vond ik het moeilijk om een dag zonder kaas, zoete aardappel en vis te zijn. Langzaam aan bouw je dat verder af en wordt je lijf strakker, terwijl ik de zoetigheden zeker niet links laat liggen. Onze gezonde en eigengemaakte zoetigheden natuurlijk ;-)


woensdag 11 november 2015

mijn moestuin en ik zijn ook 'winterklaar'

Bijna dagelijks zie ik bv op facebook mensen schrijven dat hun moestuin winterklaar is. En wat zie je dan op de foto? Een leeg veld... vreemd vind ik dat. Ik ben ook winterklaar met een volle tuin! In de winter moet je toch ook zoveel mogelijk kunnen eten van je moestuin, toch?
Sommige groenten beschouw ik als vaste planten, zolang er aan een plant groenten blijven groeien, laat ik het staan. Ik trek niet zomaar iets met wortel en al uit de grond. En ik merk dat ik daar al veel voordeel bij heb gedaan, nl minder werk en meer eten met dezelfde plant! Ook staan vele groenten kriskras door elkaar en merk dat ze amper ziekten en beestjes hebben.

Ik neem je graag mee naar m'n winterklare moestuin :-)


Selder en rode bieten staan her en der verspreid door de tuin.

 De venkel van vorig jaar was na oogst terug opgeschoten, en kan gebruikt worden voor de anijssmaak van het loof. Ook deze staat verspreid over de tuin en naar mijn mening kan de anijsgeur ook bevorderend zijn voor de algemene gezondheid van alle groenten in de buurt.
Enkele bloemkolen heb ik geplant op de plek waar de buitenkomkommer op z'n einde aan het geraken was. Nu is de komkommerplant afgestorven en worden de bloemkolen groter. Waarschijnlijk dek ik ze in de winter ook weer af met folie en heb ik in het voorjaar weer mooie dikke bloemkolen.

zondag 8 november 2015

krans met dennenappels en eikelhoedjes

De bladeren vallen weer van de bomen, het wordt stilaan wat kouder ook al krijgen we nog een mooie warme herfst cadeau... toch gaan we het stilaan wat gezelliger maken binnen.
De winkels liggen weer vol met versieringen, en hoe verleidelijk is het niet om toch weer iets te kopen... maar het kan natuurlijk ook anders!

Wij zijn creatief geweest en dit is het resultaat!


Hoe zijn we te werk gegaan?

Ga bv met je kinderen op stap en zoek dennenappels die liefst nog gesloten zijn, eikelhoedjes en takken die niet snel breken, de dennentakken zijn wat buigzaam en dus goed om een krans te maken. Andere fijne takjes kan je er nadien ook tussen steken om het geheel wat verfijnder te maken.


Eens thuis, moet je ofwel direct beginnen te schilderen, of je laat de dennenappels nog in de kilte buiten liggen zodat ze gesloten blijven.
Waarschijnlijk heb je hier en daar nog wel wat resten verf, bij ons was dat vooral muurverf in verschillende kleurtjes.


Dan schilder je alle dennenappels in vrolijke kleurtjes of in de stijl dat jij mooi en gepast vindt. Dat kan enkel in zilver zijn bv... Ook de eikelhoedjes schilder je, enkel de holle binnenkant. Deze zijn in het rood gedaan om het effect van rode bessen te creëren.


Laat ze drogen op een warme plek zodat ze allemaal open komen. Eens geopend, kan je ze gebruiken om op een krans te lijmen. De krans heb ik zelf nog gemaakt van dennentakken en een stevige draad om de takken bij elkaar te houden en ze te omwikkelen. Er mogen gerust wat takken uitsteken, want die kan je nadien ook versieren met de "rode besjes" bijvoorbeeld. Op zich zal het verlijmen misschien in verschillende fasen moeten gebeuren, om steeds een stuk te laten drogen en dan verder te werken aan een volgend stuk... hangt van je lijm af...


En dan kan je er op het einde nog een mooie lint om doen en de krans ergens ophangen, of je legt hem neer op een tafel met een kaarsenhouder en kaars er in. En zo heb je een prachtig resultaat voor geen geld ;-)
Veel plezier ermee!








dinsdag 29 september 2015

ananas rode bieten salade

Het was zo'n dag dat ik niet echt inspiratie had en ook geen zin in een salade had. Maar na de vakantie moeten we onze draad zo goed mogelijk weer opnemen en weer wat afkicken van suiker, kaas, brood en warm eten. En ik merk dat de aanpassing toch weer wat moeilijker is dan verwacht. Die 'goestingeskes' zijn er sneller dan gedacht. Niet dat we ons helemaal hebben laten gaan in de vakantie, maar toch, die enkele dingen waar je weer aan toegeeft... ze doen je de das om. Maar van pasta terug afblijven lukt gelukkig heel goed (trots op mezelf :-) ) , want dat was vroeger wel een echte verslaving.

Dus, zonder veel inspiratie heb ik deze salade uit m'n mouw getoverd, en m'n vriend vond het heel lekker. Hij zegt dat op die inspiratieloze momenten, m'n beste salades geboren worden.
Dus dan deel ik hem maar ;-)


Het is een salade met redelijk weinig verschillende groenten,

De broccoli wordt licht gestoofd in pan met deksel, met ruime hoeveelheid olijfolie en kokosolie. Daarbij zijn nog kerrie kruiden aan toegevoegd, ook verse salie en pompoenpitten.
De salade bestaat uit verse spinazie bladeren, rucola.
De rode bietjes worden geraspt en de ananas in blokjes gesneden.
Alles mooi schikken, rondom wat vijgenazijn toevoegen, en wat schilfers parmesan en fleur de sel als finishing touch.

Zoals gezegd, niet echt moeilijk, maar wel heel lekker!

Eet smakelijk!


vrijdag 11 september 2015

ansjovis postelein salade

Dit was een salade met wat lievelingsingrediënten van ons allemaal... en heel veel groenten uit de tuin! Dat vind ik altijd erg leuk, verser kan niet :-) En op die manier kan je groenten eten die in de winkel niet echt courant te vinden zijn.


De salade bestaat uit rode bieten blaadjes (die kan je gemakkelijk rauw eten en de bietjes zelf blijven rustig groeien) Je geniet dus meerdere malen van eenzelfde groente ;-)
Verder is er nog venkel loof toegevoegd voor de anijssmaak.
De boontjes werden gestoofd in een pan met deksel, ook werden walnoten toegevoegd in de pan.
Veel postelein en wat appel stukjes (dat geeft je salade dikwijls die extra dimensie)
Deze keer zijn er ansjovisjes op oosterse wijze toegevoegd (die olie is wat pikanter)
Het geheel wordt afgewerkt met wat chia zaadjes, een beetje parmesan, fleur de sel en eventueel nog frambozen azijn (maar met die pikante olie leek het me eerder overbodig om nog toe te voegen achteraf gezien)

Laat het smaken!