De bladeren vallen weer van de bomen, het wordt stilaan wat kouder ook al krijgen we nog een mooie warme herfst cadeau... toch gaan we het stilaan wat gezelliger maken binnen.
De winkels liggen weer vol met versieringen, en hoe verleidelijk is het niet om toch weer iets te kopen... maar het kan natuurlijk ook anders!
Wij zijn creatief geweest en dit is het resultaat!
Hoe zijn we te werk gegaan?
Ga bv met je kinderen op stap en zoek dennenappels die liefst nog gesloten zijn, eikelhoedjes en takken die niet snel breken, de dennentakken zijn wat buigzaam en dus goed om een krans te maken. Andere fijne takjes kan je er nadien ook tussen steken om het geheel wat verfijnder te maken.
Eens thuis, moet je ofwel direct beginnen te schilderen, of je laat de dennenappels nog in de kilte buiten liggen zodat ze gesloten blijven.
Waarschijnlijk heb je hier en daar nog wel wat resten verf, bij ons was dat vooral muurverf in verschillende kleurtjes.
Dan schilder je alle dennenappels in vrolijke kleurtjes of in de stijl dat jij mooi en gepast vindt. Dat kan enkel in zilver zijn bv... Ook de eikelhoedjes schilder je, enkel de holle binnenkant. Deze zijn in het rood gedaan om het effect van rode bessen te creëren.
Laat ze drogen op een warme plek zodat ze allemaal open komen. Eens geopend, kan je ze gebruiken om op een krans te lijmen. De krans heb ik zelf nog gemaakt van dennentakken en een stevige draad om de takken bij elkaar te houden en ze te omwikkelen. Er mogen gerust wat takken uitsteken, want die kan je nadien ook versieren met de "rode besjes" bijvoorbeeld. Op zich zal het verlijmen misschien in verschillende fasen moeten gebeuren, om steeds een stuk te laten drogen en dan verder te werken aan een volgend stuk... hangt van je lijm af...
En dan kan je er op het einde nog een mooie lint om doen en de krans ergens ophangen, of je legt hem neer op een tafel met een kaarsenhouder en kaars er in. En zo heb je een prachtig resultaat voor geen geld ;-)
Veel plezier ermee!
zondag 8 november 2015
dinsdag 29 september 2015
ananas rode bieten salade
Het was zo'n dag dat ik niet echt inspiratie had en ook geen zin in een salade had. Maar na de vakantie moeten we onze draad zo goed mogelijk weer opnemen en weer wat afkicken van suiker, kaas, brood en warm eten. En ik merk dat de aanpassing toch weer wat moeilijker is dan verwacht. Die 'goestingeskes' zijn er sneller dan gedacht. Niet dat we ons helemaal hebben laten gaan in de vakantie, maar toch, die enkele dingen waar je weer aan toegeeft... ze doen je de das om. Maar van pasta terug afblijven lukt gelukkig heel goed (trots op mezelf :-) ) , want dat was vroeger wel een echte verslaving.
Dus, zonder veel inspiratie heb ik deze salade uit m'n mouw getoverd, en m'n vriend vond het heel lekker. Hij zegt dat op die inspiratieloze momenten, m'n beste salades geboren worden.
Dus dan deel ik hem maar ;-)
Het is een salade met redelijk weinig verschillende groenten,
De broccoli wordt licht gestoofd in pan met deksel, met ruime hoeveelheid olijfolie en kokosolie. Daarbij zijn nog kerrie kruiden aan toegevoegd, ook verse salie en pompoenpitten.
De salade bestaat uit verse spinazie bladeren, rucola.
De rode bietjes worden geraspt en de ananas in blokjes gesneden.
Alles mooi schikken, rondom wat vijgenazijn toevoegen, en wat schilfers parmesan en fleur de sel als finishing touch.
Zoals gezegd, niet echt moeilijk, maar wel heel lekker!
Eet smakelijk!
Dus, zonder veel inspiratie heb ik deze salade uit m'n mouw getoverd, en m'n vriend vond het heel lekker. Hij zegt dat op die inspiratieloze momenten, m'n beste salades geboren worden.
Dus dan deel ik hem maar ;-)
Het is een salade met redelijk weinig verschillende groenten,
De broccoli wordt licht gestoofd in pan met deksel, met ruime hoeveelheid olijfolie en kokosolie. Daarbij zijn nog kerrie kruiden aan toegevoegd, ook verse salie en pompoenpitten.
De salade bestaat uit verse spinazie bladeren, rucola.
De rode bietjes worden geraspt en de ananas in blokjes gesneden.
Alles mooi schikken, rondom wat vijgenazijn toevoegen, en wat schilfers parmesan en fleur de sel als finishing touch.
Zoals gezegd, niet echt moeilijk, maar wel heel lekker!
Eet smakelijk!
vrijdag 11 september 2015
ansjovis postelein salade
Dit was een salade met wat lievelingsingrediënten van ons allemaal... en heel veel groenten uit de tuin! Dat vind ik altijd erg leuk, verser kan niet :-) En op die manier kan je groenten eten die in de winkel niet echt courant te vinden zijn.
De salade bestaat uit rode bieten blaadjes (die kan je gemakkelijk rauw eten en de bietjes zelf blijven rustig groeien) Je geniet dus meerdere malen van eenzelfde groente ;-)
Verder is er nog venkel loof toegevoegd voor de anijssmaak.
De boontjes werden gestoofd in een pan met deksel, ook werden walnoten toegevoegd in de pan.
Veel postelein en wat appel stukjes (dat geeft je salade dikwijls die extra dimensie)
Deze keer zijn er ansjovisjes op oosterse wijze toegevoegd (die olie is wat pikanter)
Het geheel wordt afgewerkt met wat chia zaadjes, een beetje parmesan, fleur de sel en eventueel nog frambozen azijn (maar met die pikante olie leek het me eerder overbodig om nog toe te voegen achteraf gezien)
Laat het smaken!
De salade bestaat uit rode bieten blaadjes (die kan je gemakkelijk rauw eten en de bietjes zelf blijven rustig groeien) Je geniet dus meerdere malen van eenzelfde groente ;-)
Verder is er nog venkel loof toegevoegd voor de anijssmaak.
De boontjes werden gestoofd in een pan met deksel, ook werden walnoten toegevoegd in de pan.
Veel postelein en wat appel stukjes (dat geeft je salade dikwijls die extra dimensie)
Deze keer zijn er ansjovisjes op oosterse wijze toegevoegd (die olie is wat pikanter)
Het geheel wordt afgewerkt met wat chia zaadjes, een beetje parmesan, fleur de sel en eventueel nog frambozen azijn (maar met die pikante olie leek het me eerder overbodig om nog toe te voegen achteraf gezien)
Laat het smaken!
dinsdag 1 september 2015
ik wil ook een gojibessen struikje...
Al een tijdje staat een gojibessen struikje op m'n verlanglijstje. En deze zomer is het er eindelijk van gekomen, de gestekte gojibessen staan nu op m'n terras te blinken!
Je kan natuurlijk gewoon naar een tuincenter gaan en een struikje kopen, maar een echte tuinder gaat voor het echte werk ;-) zaaien en stekken!
Zaaien lukt ook met de gedroogde gojibessen heb ik al van enkele mensen vernomen. Neem natuurlijk wel een goede kwaliteit, niet zomaar het eerste beste en goedkoopste dat je kan vinden. Het kan lukken, maar hoe beter de kwaliteit, hoe meer kans op slagen.
Ikzelf wist iemand die een bessenstruik in hun tuin heeft staan, dus deze zomer heb ik er enkele stukjes afgehaald en thuis in een emmer met water gezet. Ik weet dat sommige mensen dat rechtstreeks in de grond steken, en er tegen zijn om dat in water te laten wortelen (want dan krijg je waterwortels en zijn zogezegd minder stevig) Maar mijn ervaring is dat ik veel meer kans op slagen heb als ik de takken eerst in water laat wortelen en dan in vochtige grond zet! Zo ook was dat de conclusie bij m'n rozemarijnstekken! Dus voor mij eerst in water :-)
Het lukte zelfs zo goed dat ze in het water al nieuwe uitschieters en bloemetjes begonnen te vormen!
Er was enige bezorgdheid om dit in putje zomer te doen, maar ook dat was geen probleem. Met alle stekjes is het goed gekomen.
De jongste takken staan nu allemaal in de grond, de meest houterige tak wortelt nog even verder, want op houterige takken duurt het langer... maar ook daar komt het goed.
Dus met wat geluk heb ik er volgend jaar enkele mooie struikjes bij, met lekkere besjes!
Hm, nu nog een plekje vinden ;-) Het begint hier wat vol te staan...
Je kan natuurlijk gewoon naar een tuincenter gaan en een struikje kopen, maar een echte tuinder gaat voor het echte werk ;-) zaaien en stekken!
Zaaien lukt ook met de gedroogde gojibessen heb ik al van enkele mensen vernomen. Neem natuurlijk wel een goede kwaliteit, niet zomaar het eerste beste en goedkoopste dat je kan vinden. Het kan lukken, maar hoe beter de kwaliteit, hoe meer kans op slagen.
Ikzelf wist iemand die een bessenstruik in hun tuin heeft staan, dus deze zomer heb ik er enkele stukjes afgehaald en thuis in een emmer met water gezet. Ik weet dat sommige mensen dat rechtstreeks in de grond steken, en er tegen zijn om dat in water te laten wortelen (want dan krijg je waterwortels en zijn zogezegd minder stevig) Maar mijn ervaring is dat ik veel meer kans op slagen heb als ik de takken eerst in water laat wortelen en dan in vochtige grond zet! Zo ook was dat de conclusie bij m'n rozemarijnstekken! Dus voor mij eerst in water :-)
Het lukte zelfs zo goed dat ze in het water al nieuwe uitschieters en bloemetjes begonnen te vormen!
Er was enige bezorgdheid om dit in putje zomer te doen, maar ook dat was geen probleem. Met alle stekjes is het goed gekomen.
De jongste takken staan nu allemaal in de grond, de meest houterige tak wortelt nog even verder, want op houterige takken duurt het langer... maar ook daar komt het goed.
Dus met wat geluk heb ik er volgend jaar enkele mooie struikjes bij, met lekkere besjes!
Hm, nu nog een plekje vinden ;-) Het begint hier wat vol te staan...
zondag 30 augustus 2015
je lokale imker, je gezonde schat...
De laatste jaren valt het me op hoeveel mensen zich omscholen tot imker. Dat zijn de mensen die vol passie met hun bijen omgaan (meestal toch, degenen die ik al heb gezien toch ;-) ), en voor hen is het eerder een passie dan een hobby vind ik. Elke dag bekommeren ze zich om die levende wezentjes die ongelooflijk belangrijk zijn voor ons en die het de laatste jaren ook zo moeilijk hebben om te overleven (ook vooral door onze schuld, nl pesticides)
Gisteren kwam ik nog een imker tegen, en ook al heeft hij zelf nog wat schrik van bijen (voor het geval ze steken blijkbaar), hij had 'glinsteringetjes' in z'n ogen als hij over die beestjes sprak. Het was grappig om te zien eigenlijk...
Ik raad iedereen echt aan om je honing eens te gaan halen bij de imker die in je buurt woont, het is een goddelijke lekkernij die ook nog eens zo gezond is voor jouw goddelijk lijf :-)
Wij zijn ook overgeschakeld naar rauwe honing, dat is dus de manier waarop de lokale imker meestal zijn honing verwerkt. Het is dat type honing dat zoveel gezondheidsvoordelen met zich meedraagt!
Wij gebruiken het ongeveer dagelijks, om onze gerechtjes te zoeten ipv suiker. En we verwerken het dan ook rauw, zo blijven alle positieve eigenschappen bewaard.
Wat kan honing voor jou betekenen?
Lokale honing bevat stoffen die goed werken tegen allergieën. En vooral de lokale, want als je bv een allergie op een lokale plant hebt, kunnen het juist die stoffen zijn die in die honing zitten, die je daarbij kunnen helpen en verder je immuniteit weer verhogen.
Je diabetes ondervindt geen probleem bij het gebruik van rauwe honing. Honing is heel zoet, maar het is absoluut geen suiker!
Het werkt anti bacterieel, goed tegen schimmels, maagzweren, darminfecties, verkoudheden, infecties en geeft ook bescherming tegen verschillende kankers. Bv rauwe honing met kaneel samen nuttigen, zou zeer goed zijn tegen maag- en botkanker. Neem het gewoon puur samen in met een lepeltje, elke dag.
De rauwe honing is ook goed voor je spieren, hun uithoudingsvermogen en hun herstel, het reguliert je bloedsuikerspiegel, is goed voor je huid (wondjes, infecties, zwellingen) enz...
Kortom, er zijn nog zoveel dingen te vertellen over het belang van rauwe honing en de positieve werkingen op ons lichaam... het is een lekkernij die een weldadig effect op ons heeft en niet te vergeten... ook de bijtjes zelf zijn onmisbaar voor onze natuur en de groei van onze voeding!
Maak daarom je tuintjes, balkon en gevel zo bij-vriendelijk mogelijk en geniet van de honing uit je buurt!
Gisteren kwam ik nog een imker tegen, en ook al heeft hij zelf nog wat schrik van bijen (voor het geval ze steken blijkbaar), hij had 'glinsteringetjes' in z'n ogen als hij over die beestjes sprak. Het was grappig om te zien eigenlijk...
Ik raad iedereen echt aan om je honing eens te gaan halen bij de imker die in je buurt woont, het is een goddelijke lekkernij die ook nog eens zo gezond is voor jouw goddelijk lijf :-)
enkele potten lokale honing (de rotselaarse honing is alweer op :-) )
Wij zijn ook overgeschakeld naar rauwe honing, dat is dus de manier waarop de lokale imker meestal zijn honing verwerkt. Het is dat type honing dat zoveel gezondheidsvoordelen met zich meedraagt!
Wij gebruiken het ongeveer dagelijks, om onze gerechtjes te zoeten ipv suiker. En we verwerken het dan ook rauw, zo blijven alle positieve eigenschappen bewaard.
Wat kan honing voor jou betekenen?
Lokale honing bevat stoffen die goed werken tegen allergieën. En vooral de lokale, want als je bv een allergie op een lokale plant hebt, kunnen het juist die stoffen zijn die in die honing zitten, die je daarbij kunnen helpen en verder je immuniteit weer verhogen.
Je diabetes ondervindt geen probleem bij het gebruik van rauwe honing. Honing is heel zoet, maar het is absoluut geen suiker!
Het werkt anti bacterieel, goed tegen schimmels, maagzweren, darminfecties, verkoudheden, infecties en geeft ook bescherming tegen verschillende kankers. Bv rauwe honing met kaneel samen nuttigen, zou zeer goed zijn tegen maag- en botkanker. Neem het gewoon puur samen in met een lepeltje, elke dag.
De rauwe honing is ook goed voor je spieren, hun uithoudingsvermogen en hun herstel, het reguliert je bloedsuikerspiegel, is goed voor je huid (wondjes, infecties, zwellingen) enz...
Kortom, er zijn nog zoveel dingen te vertellen over het belang van rauwe honing en de positieve werkingen op ons lichaam... het is een lekkernij die een weldadig effect op ons heeft en niet te vergeten... ook de bijtjes zelf zijn onmisbaar voor onze natuur en de groei van onze voeding!
Maak daarom je tuintjes, balkon en gevel zo bij-vriendelijk mogelijk en geniet van de honing uit je buurt!
woensdag 19 augustus 2015
ik vang fruitvliegjes
Ik vang fruitvliegjes ja, ik heb ze in het verleden ook gefotografeerd en vind het eigenlijk grappig uitziende vliegjes... maar daar hebben we natuurlijk niet veel aan wanneer die rond en op je eten vliegen...
M'n vriend kwam met een tip!
Doe in een glas een beetje appelazijn EN een druppeltje afwasmiddel. Door dat druppeltje kunnen de vliegjes niet meer op het oppervlak van het azijn blijven, maar zakken ze er in.
En het heeft succes! Binnen 2 minuten zaten er al 8 op de rand en kropen ze naar beneden...
Hier het resultaat na ongeveer een uur...
Proberen maar!
En als surprise toch nog m'n foto van de fruitvlieg? Wel een beetje morbide dat ik nu iets post dat m'n fotomodellen vermoordt...
Ach ja, er zijn er genoeg :-)
#fruitvlieg
M'n vriend kwam met een tip!
Doe in een glas een beetje appelazijn EN een druppeltje afwasmiddel. Door dat druppeltje kunnen de vliegjes niet meer op het oppervlak van het azijn blijven, maar zakken ze er in.
En het heeft succes! Binnen 2 minuten zaten er al 8 op de rand en kropen ze naar beneden...
Hier het resultaat na ongeveer een uur...
Proberen maar!
En als surprise toch nog m'n foto van de fruitvlieg? Wel een beetje morbide dat ik nu iets post dat m'n fotomodellen vermoordt...
Ach ja, er zijn er genoeg :-)
#fruitvlieg
vrijdag 7 augustus 2015
salade met makreel en kiemgroenseltjes
Dit is een combinatie van rauwe salade met wat gestoofde groenten erbij en gerookte makreel...
Aangezien we veel broccoli oogsten van de 7 planten die in de moestuin staan, komt die regelmatig voorbij en die stomen we dan wel. Dat eten we niet rauw.
Het is een salade met laagjes en verrassingen... een redelijk zoete salade ook.
Onderin liggen verse blaadjes spinazie en rode biet blaadjes.
Daarbij is een hoop groen van de venkel bijgevoegd, alsook verse salie blaadjes in stukjes. Ook wat gehakte walnoten en vijgenazijn zijn toegevoegd.
In het midden ligt de broccoli, gestoofd in olijfolie en paprika kruiden.
De makreel hebben we in een driehoekje geplaatst.
Daar rond hebben we prei kiempjes gelegd en bovenop ligt een toefje rode bieten kiempjes.
En op het einde nog wat fleur de sel en gemalen pepertjes die het geheel afmaken!
Als je alles mengt, ziet het er zo uit ;-) Een kleurenpallet!
Eet smakelijk!
Aangezien we veel broccoli oogsten van de 7 planten die in de moestuin staan, komt die regelmatig voorbij en die stomen we dan wel. Dat eten we niet rauw.
Het is een salade met laagjes en verrassingen... een redelijk zoete salade ook.
Onderin liggen verse blaadjes spinazie en rode biet blaadjes.
Daarbij is een hoop groen van de venkel bijgevoegd, alsook verse salie blaadjes in stukjes. Ook wat gehakte walnoten en vijgenazijn zijn toegevoegd.
In het midden ligt de broccoli, gestoofd in olijfolie en paprika kruiden.
De makreel hebben we in een driehoekje geplaatst.
Daar rond hebben we prei kiempjes gelegd en bovenop ligt een toefje rode bieten kiempjes.
En op het einde nog wat fleur de sel en gemalen pepertjes die het geheel afmaken!
Als je alles mengt, ziet het er zo uit ;-) Een kleurenpallet!
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)